Izgubljeni novčanik s 200 kuna i karticama našao drugo jutro u policiji

Poštenje još nije izumrlo: nepoznati Crikveničanin turistu vratio punu lisnicu

Anto Ravlić

U policiji mi nisu znali reći tko je donio novčanik izgubljen kod plivališta. Želim se zahvaliti nalazniku i volio bi da mi se javi preko vaše redakcije, poručuje Bjelovarac



CRIKVENICA Da nije sve otišlo k vragu i da svijetom još uvijek luta pošteni čovjek koji pomalo izumire, svjedoči crikvenička ljetna priča. U početku je sve podsjećalo na klasičnu priču o propalom godišnjem odmoru.



Da slučaj s bazena nije usamljen i da Crikvenicom očito šeću pošteni ljudi, svjedoči još jedna epizoda s ljetovanja Bjelovarčanin.


– Pretprošle godine sam s karticom svoje banke otišao na bankomat druge banke. Kako je sistem podizanja novca drugačiji, zbunio sam se i ostavio karticu u bankomatu. Drugi dan shvatim da nemam kartice i odem u poslovnicu svoj banke. I tamo me čeka kartica. Jedna gospođa je našla karticu u bankomatu i odnijela je u moju banku, ispričao nam je Bjelovarčanin.  





Bjelovarčanin koji vjerno ljetuje u Crikvenici šetao je negdje oko Gradskog plivališta u centru Crikvenice. Drugo jutro primjetio da je nema novčanika. Uslijedilo je ekspresno prijavljivanje nestanka kartice u banci. Bjelovarčaninu je laknulo kad su ga iz banke obavijestili da nitko nije posjetio njegov račun koji je iz predostrožnosti blokiran te da nitko nije »provukao« Visu i American karicu. Najlakše je bilo shvatiti da je ostao bez 200 kuna, no sama pomisao koliko će vremena i novaca izgubiti da bi ponovno izvadio vozačku dozvolu, osobnu i zdravstvenu iskaznicu, dodatno  ga je razljutila i iznervirala.


– Sjedio sam kod plivališta na klupi. Nosio sam kratke hlače i novčanik stavio u dosta plitak džep. Sigurno je ispao. Banka mi je preporučila da slučaj prijavim policiji. Nakon toga sam otišao na policiju vjerujući da više nikada neću vidjeti svoje dokumente, ali zbog postupka vađenja novih potrebno je prijaviti nestanak osobnih dokumenata. Policajci su u crikveničkoj postaji uzeli moje osobne podatke i na moje veliko iznenađenje, već u 8,15 sati donijeli mi novčanik sa svim dokumentima i sa 200 kuna koje sam imao u novčaniku. Na moje pitanje tko je pronašao novčanik, odgovor policajca bio je: »Ne znam«, ispričao nam je crikvenički gost koji je svoje podatke ostavio u našoj redakciji.


– Želim se zahvaliti poštenom nalazniku i bilo bi mi drago da se preko vaše redakcije javi na moju adresu. Ako je Crikveničanin, počastit ću ga u rujnu ili sljedeće godine, ističe Bjelovarčanin kojem je Crikvenica odavno osvojila srce.


– Svake godine sam ovdje, već 30 godina. Bratić ima stan i obavezno sam ljeti mjesec dana u Crikvenici sa suprugom i unucima. Upravo završavam brod i prvi put ćemo ga baciti u more u Crikvenici. Lijepo mi je ovdje, no ovakvu gestu ipak nisam očekivao, kaže vjerni crikvenički gost.