Projektni dan

Poruke tolerancije novljanskih učenika: ‘Svi smo različiti kao ribice, ali plivamo zajedno’

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Cilj projekta u kojemu su sudjelovali učenici od prvog do osmog razreda, je razviti svijest svih ljudi o važnosti tolerancije u životu, poštovanju različitosti i uvažavanja tuđih mišljenja i stavova



NOVI VINODOLSKI – Čak 620 recikliranih CD-a koji su prikupili učenici OŠ Ivana Mažuranića od jučer krasi zid njihove škole. Kreativni mural koji prikazuje dvije ruke koje oblikuju srce šalje poruku ljubavi i tolerancije, a podignut je tijekom projektnog dana na temu tolerancije, u sklopu kojeg su školarci sudjelovali u raznim aktivnostima.


Cilj projekta je razviti svijest, kako učenika, tako i svih drugih ljudi, o važnosti tolerancije u životu, poštovanju različitosti i uvažavanja tuđih mišljenja i stavova. U projektnom danu sudjelovali su svi učenici od prvog do osmog razreda zajedno sa svojim učiteljima. Kroz čitav projekt proteže se zajednički motiv, a to su ribice izrađene na različite načine pod motom »Svi smo mi različiti kao ribice, ali plivamo zajedno«.


Zanimljiv mural


Posebno je zanimljiv bio mural dimenzija 4×2,5 metra, napravljen od korištenih CD-a koji su izrađivali učenici likovne i povijesne grupe sa svojim učiteljicama Antonijom Mažuranić i Klaudijom Hreljac Ninić. Mažuranić je istaknula da su u prikupljanju CD-a sudjelovali svi učenici pa se u muralu nalazi mali dio svakog od njih.




U samoj izradi sudjelovali su Laura Raštegorac, Robin Rakar, Mia Rikanović, Natali Barac, Ružica Orešković, Lara Usmiani, Olga Đuranović, Luka Krišković, Sara Božić i Natali Jovanović.



– Za izradu murala trebalo nam je oko 20 sati rada, a od toga je 10 sati bilo potrebno samo za povezivanje CD-ova – rekla je profesorica povijesti i pohvalila učenike koji su marljivo radili na projektu. Osim tolerancije prema drugim ljudima, učenici su ovim pokazali i kako se ponašati prema prirodi. Riječ je o starim CD-ima koji se više ne koriste i koji bi se inače bacili, no umjesto da stvaraju otpad, školarci su ih odlučili iskoristiti u kreativne svrhe i time također poslali važnu poruku o zaštiti okoliša.


Afirmativne poruke


Za projektni dan osmišljene su i druge aktivnosti, pa je tako dan započeo sportskim igrama na igralištu ispred škole, a nakon toga učenici razredne nastave dijelili su sugrađanima svoje afirmativne poruke. U isto vrijeme učenici predmetne nastave svojim vrijednim i maštovitim rukama oslikavali su klupe, stolice i palete, u dvorištu su oslikali društvene igre Školica i Čovječe ne ljuti se te su se pisali sastavci na temu tolerancije, ljubavi i različitosti. Izrađen je i video te strip s porukama o toleranciji.



Te iste poruke prevedene su na njemački i engleski jezik i od njih je napravljeno drvo s porukama na listovima. Izrađen je i brod od kartona s ribicama koje prenose poruke o toleranciji.


Posebni razredni odjel prigodno je ukrasio hol škole, a ispred knjižnice oslikan je zid s prikazom dječaka, svjetionika, morem i srcima u kojima pišu poruke tolerancije koje su osmislili učenici. Svečanost je završila priredbom koju je pripremio školski zbor Mažuranići i nastupom nove plesne skupine Vallis.