Crikvenica

Poduzetnički dan za najmlađe: Buduće biznismene moguće otkriti već u – vrtiću

Anto Ravlić

Vrtić i poduzetništvo? Ne, nije greška. Vrtići surađuju godinama i shvatili su da se poduzetničke kompetencije mogu prepoznati još u vrtiću, ali ih poput djece treba razvijati i njegovati



CRIKVENICA Tri vrtića, Radost Crikvenica, Cvrčak i mrav Tribalj i Fijolica Novi Vinodolski organizirala su poduzetničke dane u Crikvenici. Čini se greška. Vrtić i poduzetništvo? Naravno da nije riječ o grešci. Vrtići surađuju godinama i zajedno su shvatili da se poduzetničke kompetencije mogu prepoznati još u vrtiću. Primarni cilj projekta »Od ideje do ostvarenja« je razvoj inicijativnosti, kreativnosti i poduzetnosti kod djece, što podrazumijeva sposobnost djeteta da vlastite ideje iznosi i ostvaruje u različitim aktivnostima i projektima. Drugi cilj je osposobiti odgajatelje kako prepoznati takvu djecu, kako bi ih poduprli i motivirali na ranom istraživačkom putu. Treći cilj ovog projekta je povezati »velike i male«, odrasle i djecu te pokrenuti novu priču u kojoj djeca uče od odraslih i obratno. Poduzetnički dani su prilika da vrtići svoje ideje i put predstave javnosti. Svake godine poduzetnički dani održat će se u drugoj jedinici lokalne samouprave.



Danas se otvara kućica eksperimenata u sportskoj dvorani. Do 15 sati dvoranu će ispuniti djeca, a od 14 do 16 sati otvoren je ulaz svim zainteresiranima koji žele vidjeti kako se najmanja djeca pripremaju za izazove budućnosti.





Ove godine domaćin je Crikvenica, a poduzetnički dani nose naziv Znanost i poduzetništvo. Otvorenje je priređeno u Staroj školi. Prvog dana povezala se cjelokupna odgojno-obrazovna vertikala kroz plenarna predavanja i prikaz primjera dobre prakse vrtića, osnovnih i srednje škole i fakulteta. Danas, drugog dana, u suradnji s partnerima, gradovima i općinama, gospodarskom i obrtničkom komorom, HBOR-om, Poduzetničkim centrom Vinodol događanje seli u sportsku dvoranu. Pozvani su poduzetnici koji će se upoznati s primjerima dobre prakse koji povezuju poduzetništvo i znanost. Projekt su podržale sve tri lokalne samouprave na kojima djeluju vrtići: gradovi Crikvenica i Novi Vinodolski te Vinodolska općina.


Projekt su predstavile tri ravnateljice – Nensi Dražić, Dajana Jerčinović i Martina Magaš. Predavanja su održali viša savjetnica za učeničko poduzetništvo Agencije za odgoj i obrazovanje Vesna Marović i predsjednik HGK ŽK Rijeka Vidoje Vujić. Potom su predstavljeni projekti: stroj za mjerenje vjetra, avion, pokretanje vlaka. Prikazan je rad učeničke zadruge, projekt od masline do eko sapuna, Naš put od 230 koraka, Promocije kulturne baštine kao turističkog resursa, inovacija didaktičkih igračaka…