Zaključena zanimljiva manifestacija

Palac gore Danima Ad turresa

Anto Ravlić

Dani Ad turresa otkrili su nam da nogomet nisu prvi zaigrali Englezi, kako se hvale već više od stoljeća, već da su igru koja je osvojila svijet snažnije od rimskog carstva, u »kolijevku« nogometa donijeli rimski legionari. Slijedom toga, u Crikvenici se nogomet igrao prije no na Otoku



CRIKVENICA » Dani Ad turresa otkrili su nam da nogomet nisu prvi zaigrali Englezi, kako se hvale već više od stoljeća, već da su igru koja je osvojila svijet snažnije od rimskog carstva, u »kolijevku« nogometa donijeli rimski legionari. Slijedom toga, u Crikvenici se nogomet igrao prije no na Otoku. Možda nam povijesni zaključci i nisu točno, no Rimljani su sigurno igrali nogomet u Crikvenici. Ako ne prije dvije tisuće godina, onda 2013. godine, u sklopu manifestacije koja je Crikvenicu vratila dvije tisuće godina unatrag.


   Pred mnoštvom gledatelja na Trgu Stjepana Radića svoje nogometno umijeće pokazale su dvije ekipe, jedna u bijelim dresovima, a druga u bordo nijansi koja podsjeća na rezervne dresove HNK »Rijeke«. Svi igrači članovi su udruge »Andautonija« iz Šćitarjeva, osnovane u spomen starorimskog naselja i municipija u blizini rijeke Save. Dečki igraju nogomet gotovo bez pravila. Kao što se igralo u rimsko doba, kada su na terenu između gradova igrale stotine igrača. I nogama i rukama. Uz bezbroj faulova. I jučer se na Trgu Stjepana Radića uklizavalo, bacalo na glavu, na teren koji su omeđivali svojim štitovima rimski legionari neprestano je utrčavala hitna pomoć. Publika se možda nije nauživala efektnih poteza, no bar se nasmijala.


   Nakon iscrpljujuće nogometne utakmice, dugačka povorka je krenula ka arheološkom nalazištu kod nogometnog igrališta gdje su zaključeni Dani Ad turresa. Rimski logor, rimska peć, antički proizvodi, predstava koja nam je objasnila povijesne mijene od dolaska Rimljana do naseljavanja Hrvata i reflektori koji su parali mrkli mrak vraćali su posjetitelje u povijest. Točno na mjestu gdje je prije dva tisućljeća djelovala keramička radionica Seksta Metilija Maksima u Ad turresu.




   Palac gore ili dole manifestaciji koja je ponajviše namijenjena gostima, mogu ponajprije okrenuti turisti. Na kraju su sve rekli kad su poželjeli da ovakvih dana ima više u Crikvenici. Ili Ad turresu.