Stiglo i iznenađenje

POTICAJ OBRAZOVANJU Stipendije dobilo 48 mladih Crikveničana, a grad stipendira i one koji studiraju u EU-u

Nataša Car

Foto N. Car

Foto N. Car



CRIKVENICA Četrdesetosmero mladih Crikveničana danas je dobilo gradske stipendije koje im je uručila zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović. Stipendije su dodijeljene u tri kategorije – po osnovi izvrsnosti, po osnovi deficitarnosti te po osnovi nadarenosti uz socijalni kriterij. Osim stipendija, za mlade Crikveničane bilo je priređeno još jedno iznenađenje. Zamjenica gradonačelnika prvo je svima zaželjela sretan Božić i Novu godinu punu zdravlja, sreće i uspjeha, ali i ustrajnosti i marljivosti koje im, sudeći po uspjesima stipendista, ni dosad nije falilo. Dodala je da je Grad za njihove stipendije osigurao 400 tisuća kuna te će nastaviti pratiti i poticati uspjeh učenika i studenata. Učeničke stipendije iznose 500, a studentske 800 kuna mjesečno. Naglasila je da od ove godine pravo na gradsku stipendiju imaju i studenti koji studiraju na sveučilištima u okviru Europske unije, a ove godine to su pravo ostvarila dva studenta.


Mlade nade


Trud mladih Grad pokušava poduprijeti na razne načine pa se tako mladi poduzetnici potiču kroz projekt koji Grad provodi u suradnji s SŠ Dr. Antuna Barca, a poduzetnički duh potiče se već u vrtiću. Ove godine u program će se uključiti i osnovnoškolci.


Crikvenica svake godine dodjeljuje i nagradu »Mlada nada« koju dobivaju učenici s izvrsnim rezultatima na natjecanjima znanja na državnoj razini te studentima dobitnicima dekanovih i rektorovih nagrada. Posebnu pozornost u Gradu obraćaju i na sportske uspjehe pa se vrhunskim i vrsnim kategoriziranim sportašima dodjeljuju sportske stipendije, a dodatno se novčano nagrađuju sportaši reprezentativci, kao i školovanje trenera u sportu.Osim gradskih stipendista, nekoliko je Crikveničana dobilo državnu stipendiju. Tomislavu Glavanu, Antoniju Kovačevu, Lucijanu Srdoču i Arijani Stanković stoga nisu uručeni ugovori za gradske stipendije, ali su nagrađeni prigodnim darovima.

Članarina na dar


Učenici koji su dobili gradske stipendije su: Luka Peričić, Dominik Divković, Alisa Redžeplar, Doris Jeličić, Marta Vukelić, Karla Antić, Martina Bačić, Paolo Dugandžić, Krešimir Mađar, Petra Novkovski, Ana Radočaj, Marin Lošić, Ivica Babić, Ivona Babić, Bajram Džan Bečiri, Ivan Car, Antonio Jurčić, Sanja Jurčić, Damir Kovačev, Ana Novak, Josip Novak, Anđelina Pecolaj, Carla Pšenica, Julija Švast, David Tomišić i Mario Tričić. Dobitnici studentskih stipendija su: Ennio Pečaver, Petra Pilić, Marino Kurtović, Natko Štiglić, Franko Car, Romina Antić, Luka Jurinčić, Hana Car, Dora Lončarić, Antonia Šegulja, Antonela Antić, Lidija Mijatović, Ana Brnić, Leo Gašparović, Sara Mandekić, Vedrana Glavan, Ella Crnić, Nerea Cossutti, Ivana Škara, Loredana Pincan, Amalija Margeta i Natalija Štimec.




Kao iznenađenje uspješni mladi Crikvenični dobili su besplatno godišnje članstvo u Gradskoj knjižnici. Ravnateljica knjižnice Irena Krmpotić naglasila je da se nada da će stipendisti dobro iskoristiti ovu priliku koja im može olakšati učenje. U knjižnici se družnje nastavilo uz slatko iznenađenje u odjelu za mlade.