Dobrodošlica

Otvorena ljetna škola ljudskih prava u Novom

Nataša Car

U radu Škole sudjeluje ukupno 17 studenata / Snimila Nataša CAR

U radu Škole sudjeluje ukupno 17 studenata / Snimila Nataša CAR

Ljudska prava odnose se na sve. S tom idejom treba krenuti u ovaj projekt – poručila je polaznicima škole Vesna Crnić Grotić, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci



NOVI VINODOLSKI  Sedamnaest studenata s pravnih fakulteta u Hrvatskoj i inozemstvu ovaj tjedan boravit će u Novom Vinodolskom kako bi izučavali razna područja zaštite ljudskih prava od vodećih stručnjaka u tom području.


Jučer ujutro održano je svečano otvorenje na kojem su organizatori kratko upoznali studente sa školom ljudskih prava i ovogodišnjim programom te zahvalili svima koji su pridonijeli njegovoj realizaciji.


Profesor Željko Bartulović s riječkog Pravnog fakulteta i jedan od predavača u ljetnoj školi ljudskih prava svima je poželio dobrodošlicu, a gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić je istaknuo da je Novi Vinodolski grad turizma, grad braće Mažuranić, ali i grad Vinodolskog zakona pa je upravo zato Novi idealna lokacija za osnivanje Instituta za ljudska prava i organizaciju ovakvog edukativnog događanja.




– Svima želim uspješan rad, ali i da se podružite i upoznate naš grad – rekao je Piškulić.


Turistički rječnik


S obzirom na to da je lokacija škole u turističkom gradu, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Vesna Crnić Grotić poslužila se turističkim rječnikom kako bi studentima poslala poruku.


– Ljudska prava trebala bi biti all inclusive ponuda. Ljudska prava odnose se na sve. S tom idejom treba krenuti u ovaj projekt – poručila je polaznicima škole.


Iako su Vinodolski zakon koji je u Novom Vinodolskom potpisan prije 731 godinu donijeli muškarci, u njemu su se spominjala i prava žena, a Bartulović je primijetio da je u ovogodišnjoj školi 16 studentica, a samo jedan student.


Ljetna škola ljudskih prava: Velimir Piškulić, Vesna Crnić Grotić i Željko Bartulović / Snimila Nataša CAR


Ljetna škola ljudskih prava: Velimir Piškulić, Vesna Crnić Grotić i Željko Bartulović / Snimila Nataša CAR



– Postoji mišljenje da tamo gdje ima puno žena, ima malo para – našalila se dekanica te dodala da u zaštiti ljudskih prava nema puno novaca, ali ima puno drugog zadovoljstva.


Studenti će do 6. rujna boraviti u Novome, a stigli su s pravnih fakulteta u Rijeci, Osijeku, Zagrebu i Mostaru. U početku su sudjelovali samo studenti s hrvatskih pravnih fakulteta, no s vremenom su interes pokazali i studenti iz susjednih zemalja. Polaznici su jučer nakon otvorenja već poslušali prva predavanja. Crnić Grotić upoznala ih je s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja sljedeće godine slavi 50. rođendan, a zastupnica Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik objasnila im je Postupak pred Europskim sudom za ljudska prava.


Korisna predavanja


Studenti će do petka slušati korisna predavanja od ljudi iz struke, a osim navedenih predavat će im Snježana Bagić s Ustavnog suda RH, Davorka Lukanović Ivanišević s Vrhovnog suda RH, pučka pravobraniteljica Lora Vidović te profesori s pravnih fakulteta Gabrijela Mihelčić, Petar Veić, Eduard Kunštek, Elizabeta Ivčević Karas, Ivana Tucak, Marinko Učur i Sanja Grbić. Pokrit će se teme poput prava na rad, zaštite prava osoba koje su neregularno ušle u RH i novina u zaštiti privatnosti. Nakon posljednjeg predavanja slijedi praktično natjecanje, tzv. moot court. Polaznici će dobiti slučaj koji se tiče ljudskih prava i jedna grupa studenata predstavljat će tužbu, a druga obranu. Osim predavanja i prakse, jedno popodne rezervirano je i za izlet u Vrbnik.


Ljetnu školu ljudskih prava zajednički organiziraju Grad Novi Vinodolski i Pravni fakultet sveučilišta u Rijeci, a studentima je tijekom boravka u Novome plaćen smještaj i hrana. Otvorenje su svojim nastupima uveličali sopilaši te Joso Butorac uz pratnju Marija Butorca.