Rokovi

Otok Krk raskopan uzduž i poprijeko: Sezona stigla, građevinari još finiširaju radove

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Kanalizacijski radovi u svim krčkim mjestima izvedeni su u zacrtanim rokovima, a na lokalitetima na kojima se još uvijek radi, u tijeku je postavljanje telekomunikacijskih i energetskih vodova čemu se moglo pristupiti tek nakon provjere funkcije kanalizacijskih vodova



KRK  Iako se sredina lipnja bliži, radovi na pojedinim lokalitetima na kojima je još krajem prošle godine započela izgradnja otočnog sustava odvodnje otpadnih voda, i dalje traju.


U krčkim Ponikvama, komunalnoj tvrtki pod okriljem koje se već nešto dulje od pola godine izvode zahvati izgradnje sveukupno čak 650 milijuna kuna vrijednog infrastrukturnog mega-projekta (s 370 milijuna kuna financiranog bespovratnim EU potporama) tvrde da će glavnina njihovih gradilišta s danom nastupanja uobičajene zabrane izvođenja građevinskih zahvata, a koja u većini krčkih lokalnih uprava započinje 15. lipnja, biti dovršena.


Izuzetak je nekoliko lokacija na kojima će, po nalogu otočnih općinara, do srpnja biti nastavljeno »dopunjavanje« kanalizacijsko-vodovodnih kanala elementima distributivne telekomunikacijske kanalizacija (DTK), energetske infrastrukture i oborinske kanalizacije, prenose nam predstavnici otočnog komunalca – direktor Ivica Plišić i njegov pomoćnik, Neven Hržić.


Energetski vodovi




Obim i zahtjevnost radova, kažu naši sugovornici, takva je da na nekim lokacijama zahvati jednostavno moraju biti protegnuti i na početak turističke sezone.


– U dogovoru s lokalnim jedinicama koje kanalizacijske radove koriste za obnovu i dopunu vlastite infrastrukture, radovi će na manjem broju lokaliteta nažalost ipak morati biti »rastegnuti« do početka, negdje čak i sredine srpnja kad će posljednji u ovoj turi raskopani potezi biti asfaltirani, ističe Plišić napomenuvši da se prolongiranje radova, na gradilištima na kojima će do njega doći, odnosi isključivo na nadgradnju kanalizacijskog projekta, odnosno radove kojima su se otočne lokalne jedinice odlučile priključiti zahvatima prekapanja ulica, a sve da bi ih iskoristili za kompletiranje vlastite insfrastrukture, odnosno postavu cijevi buduće optičke telekomunikacijske mreže, vodova javne rasvjete ili pak sustava odvodnje oborinskih voda koji nisu dijelom tog EU sredstvima obilato sufinanciranog projekta.


Nakon što su protekle zime pokrenuti kanalizacijski radovi u svim krčkim mjestima izvedeni u zacrtanim rokovima, Ponikvari nam otkrivaju da se na lokalitetima na kojima se još uvijek radi i gradi sad izvode isključivo ona prateća ulaganja u telekomunikacijske i energetske vodove čije je polaganje postalo moguće tek nakon što se u dubini prethodno iskopanih kanala postavljeni i funkcionalno provjereni kanalizacijski vodovi financirani europskim novcem.


– Drugim rječima, na dobrom djelu tih poteza u istim kanalima bit će realizirana dva odvojena projekta financirana iz različitih izvora i vođena po različitim pravilima, objašnjavaju naši sugovornici naglašavajući da takav sustav neupitno smanjuje trošak njihove realizacije, ali nedvojbeno pridonosi zahtjevnosti zadaće njihova vođenja i koordiniranja.


Prvi sloj asfalta


U ovom se trenutku, prenosi nam, tijek i plan nastavka izvođenja radova najupućeniji predstvnik otočnog komunalca – Neven Hržić, još uvijek radi i gradi u Omišlju gdje bi svi kanali trebali biti asfaltirani do 21. lipnja.


– U Njivicama je polovina potrošača vode na radovima zahvaćenim potezima još uvijek na »alkatenskim bajpasima« kojima ih privremeno opskrbljujemo vodom. Krčka ulica u predjelu Rosulje bit će zgotovljena do 25. lipnja, a svi ostali potezi do 15. srpnja i to stoga što će, po odluci lokalne uprave, do tad ondje trajati zahvati ugradnje DTK infrastrukture. U Malinskoj, odnosno naselju Sveti Vid, preostalo nam je još samo asfaltiranje koje će na radovima zahvaćenom djelu mjesta biti izvedeno idućeg tjedna, nastavlja Hržić ističući da je slična terminska situacija i u zoni naselja Porat i Vantačići gdje su asfalterski radovi planirani do konca idućeg tjedna, nakon dovršenja tlačne probe novopostavljenih vodovodnih cijevi.


Hržić nam kaže i da će dio županijske ceste u naselju Vantačići u ovoj fazi biti pokriven samo prvim asfaltnim slojem dok će onaj drugi biti postavljen tek na proljeće iduće godine.


– U gradu Krku gdje je većina ulica već asfaltirana, završni radovi trebali bi biti gotovo do 21. lipnja. Do tad će biti zgotovljene i ulice Lovorik te Vjenceslava Novaka u kojima se ovih dana još uvijek radi, nastavlja pomoćnik direktora »Ponikve voda« dodajući da se u Krku susjednom Korniću ipak neće stati raditi sve do polovine srpnja.



Do sada je izvedeno samo 16 posto od ukupno planiranih odnosno ugovorenih radova u sklopu kojih bi, do početka 2021. godine, otok Krk trebao biti opremljen sa 7,7 tisuća novih kanalizacijskih priključaka odnosno s 80 kilometara gravitacijskih te 7 kilometara tlačnih kanalizacijskih vodova te čak 40 kilometara obnovljenog vodovoda, ističu u čelništvu Ponikava zaključujući da pravi zamah radova tek slijedi.


– Već početkom rujna naši će djelatnici početi postavljati »bajpase« kojima će, za trajanja budućih radova, vodom biti opskrbljivani potrošači u zonama u kojima zahvati počinju 15. rujna, ističe Hržić pozivajući otočane na razumijevanje i tolerantan suživot s građevinarima bez čije je sveprisutnosti, kaže, nemoguće u sljedećih nekoliko godina realizirati tako velik i razvojno važan projekt.



Radovi do kraja lipnja


– Ondje će svi ulični potezi biti dovršeni i asfaltirani do 1. srpnja, roka nakon kojeg ćemo još 15 dana nastaviti kopati i jednu izoliranu dionicu do djela naselja u kojem se nalaze nedavno legalizirani stambeni objekti koje ćemo, u dogovoru s njihovim vlasnicima, sad napokon također opremiti vodovodnim i kanalizacijskim priključcima. Hržić i Plišić kažu i da bi 70-tak posto otvorenih gradilišta u Puntu trebalo biti asfaltirano do sredine ovog tjedna, a onaj preostali, manji dio uličnih poteza u kojima se po nalogu i uz dopuštenje Općine izvode naknadni radovi postave DTK infrastrukture – do kraja mjeseca.

– U Baški su pak upravo ovih dana u tijeku asfalterski radovi i ondje će svi zahvatima obuhvaćeni lokaliteti biti zgotovljeni do 15. lipnja, zaključio je Hržić napomenuvši da postoji mogućnost da se u rubnom djelu Drage Bašćanske, na potezu od mjesnog doma pa do Vele rike, radovi nastave i u ljetnom periodu.


– Šilo na području Dobrinjštine već je asfaltirano, isto vrijedi i za Soline, a još bi do 15. lipnja ondje trebali biti dovršeni tek radovi u jednoj ulici u Klimnu tako da smo, barem za sad, ondje gotovi, zaključuju naši sugovornici napominjući da će iduća, zapravo najveća, »runda« kanalizacijskih radova diljem otoka početi već 15. rujna.