Okončan sudski spor

Okončano sudovanje oko tzv. slovenskog doma u Jadranovu: Ruglo na elitnoj lokaciji postaje hotel?

Anto Ravlić

Sudski spor s Gradom Ljubljanom nakon više od deset godina  okončan, objekt je pripao  kraljevičkom Centru za rehabilitaciju Fortica. U prostornom planu Crikvenice skicirano je da bi objekt trebao jednog dana postati butik hotel orijentiran k sportašima



JADRANOVO Nakon godina i godina sudovanja tzv. slovenski dom u Jadranovu napokon je dobio vlasnika. Pripao je kraljevičkom centru za rehabilitaciju Fortica. Kraljevičani su vodili spor duže od deset godina s Gradom Ljubljanom. Fortica se upisala kao vlasnik, ističe ravnateljica Fortice Vesna Đujić.


Potpuno devastiran


Objekt na tri etaže koji dominira nad centrom Jadranova je tako praktično pripao Primorsko-goranskoj županiji koja je osnivač Fortice. Ravnateljica Đujić ističe da Županija tek treba odlučiti o sudbini doma u uvali Grabrova. Postoji više solucija, no još je prerano nagađati o sudbini doma, napominje ravnateljica. Moguće je da se dom proda pa da se novac iskoristi za obnovu objekta u Kraljevici.


Opcija je i prodaja oba objekta pa da ustanova gradi novi objekt adekvatniji za štićenike. Izvjesno je tek da tzv. slovenski dom može imati isključivo turističku namjenu. U prostornom planu Crikvenice skiciralo se da bi objekt trebao jednog dana postati butik hotel orijentiran ka sportašima. Uz objekt se nalazi i zemljište koje bi potencijalnom investitoru također moglo biti zanimljivo.




U Jadranovu su vrlo zainteresirani da se dom pretvori u hotel. Prije svega jer je hotel ruglo na elitnoj poziciji. Jakovari bi željeli vidjeti hotel na mjestu doma jer nemaju niti jedan hotel u mjestu orijentiranom na turizam. Najmanje mjesto crikveničke rivijere ostvaruje 90 tisuća noćenja isključivo privatnim smještajem.


Dok se vodio spor, dom je propadao. Zatvoren je negdje s početkom Domovinskog rata. Dotad su u njega četrdesetak godina stizala na oporavak djeca sa zdravstvenim problemima. U posljednjih četvrt stoljeća radio je tek jedno ljeto. Prije desetak godina ugostio je djecu. Nakon toga interijer je devastiran i pokraden.


Jedno vrijeme služio je kao sklonište lutalicama i narkomanima. Dom danas stravično izgleda. Probijeni zidovi od knaufa. Preostali namještaj zajedno s ostacima madraca pobacan je po domu. Sanitarije razbijane i pokradene. Ostavljene boje. Sa zida poruka da Hajduk živi vječno i Stavrosovi stihovi koji poručuju »Svega će biti, ali prijatelja neće«. U dom su očito ulazili i navijači Intera. Grafiti na sto jezika.



Što god da se napravi bolje je od ovog. Naša želja je hotelčić koji bi radio dobar dio godine i zaposlio nešto ljudi iz Jadranova. Bojim se da će se sve morati rušiti jer sve to propada 25 godina. Impozantan je to objekt, vidi se s Krčkog mosta, kaže predsjednik MO Jadranovo Manolito Matetić.



Obnova plaže


Uspinjanje stepenicama je rizik jer je ograda razbijena. Jedino lijepo u domu su crteži Ninja kornjača, crtića koji je uveseljavao djecu prije desetak godina. Devastiran je i okoliš. Lani su oko doma, udaljenog od plaže tek pedesetak metara, krstarile divlje svinje. Dvorište doma ljeti služi kao parkiralište.


Već sljedećeg ljeta trebala bi se obnoviti i nasipati plaža u uvali Grabrova. Teško je vjerovati da će se do ljeta nešto pokrenuti, bar što se tiče radova, kad je riječ o domu, no završetak sudskog spora svakako daje nadu da će kuća duhova za koju se u čudu raspituju gosti Jadranova postati reprezentativni objekt u turističkoj ponudi Jadranova.