Mesopusni običaji

Od misterija zvanog Memo, do velikog narodnog kola

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Ove godine »odrasli« mesopust zove se Memo što je jučer bio povod za razna nagađanja, dok su juniori svoga nazvali Tablet, očito vezano uz obrazovnu reformu. No, riješen je i prethodni misterij - Memo su »MEmorijalni Mesopusni Običaji«



Nedjeljnim izlaskom mesopustara i velikim novljanskim narodnim kolom počela je završnica folklornih mesopusnih običaja u Novom Vinodolskom. Uvod u tu četverodnevnu završnicu bilo je subotnje »krštenje« krivca za sve nedaće, čovjeka od slame – Mesopusta!


U 10 sati u središte grada došli su mesopustari sa svojom »zogom«, prilagođenom »mužikom« iz preporodne budnice Ljudevita Gaja i Ferda Livadića »Još Hrvatska ni propala« napisane još 1833., a prva je verzija bila naslovljena »Horvatov sloga i zjedinjenje« (1832.). I iz toga je razvidno što je sve i koliko značila ova glazba, a onda i čitav običaj kroz povijest. Barem kroz proteklih gotovo dvjestotinjak godina, premda je pokladnih običaja i mesopusnog folklora bilo i ranije.


Pozdrav ministru


Družine mesopustara, velikih i malih, pozdravile su ispred frankopanskoga kaštela gradske ustanove i gradsko vodstvo, ustanove i institucije u oblasti politike i kulture. Pozdravili su i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je svoj politički uspon počeo u frankopanskom kaštelu upravo kao novljanski gradonačelnik.




Oduvijek je bilo zanimljivo, ali i značajno kako će se zvati mesopust, čovjek od slame i »krivac« za sve loše kroz godinu, a često je ime bilo povezano s nekim od događaja što su tijekom godine pobudili interes javnosti, puka ili neke društvene utjecajne skupine. Ove godine »odrasli« mesopust zove se »Memo« i to je tijekom nedjelje bio povod za razna nagađanja na što i na koga to ime »cilja«, dok su Mali mesopustari svojemu dali ime »Tablet«, što je podosta očito povezano uz aktualnosti iz »tekuće« obrazovne reforme. Najprimjerenije čitanje imena mesopusta velikih mesopustara bilo bi »MEmorijalni Mesopusni Običaji«.


U kolu svi jednaki


Grad Novi Vinodolski i njegove građane posjetili su prijepodne i pozdravili i mesopustari iz susjednih mjesta Donji Zagon, Ledenice i Klenovica, što je također stari dobri i lijep običaj.


Na središnjem trgu zaigralo se poslijepodne kolo u ženskim i muškim novljanskim narodnim nošnjama, a usred kola su »pivači« junačkih pjesama koji kolu daju ritam koraka. »Hajd` u kolo ki j` za kolo, u kolu smo svi jednaki!«, čulo se poziv »pivača« u kolo, a gradom je odzvanjala melodija preporodne domoljubne budnice »Još Hrvatska ni propala dok mi živimo!«.


Danas prelo i šušur


U ponedjeljak je Mesopust »v reštu«, i to za sve grijehe što ih je skrivio ili je za njih bio odgovoran tijekom godine, a kolo se igra u tamnim tonovima ženske nošnje, dok je navečer u Domu kulture »Mesopusno prelo i šušur« na kojem će biti predstavljen satirični godišnjak »Travica«.