GRADSKA VIJEĆNICA

Obnovljen vanjski izgled Lože: Senjski spomenik kulture vraća se izvornom izgledu

Dorotea Prpić

Foto: D. PRPIĆ

Foto: D. PRPIĆ

Na objektu je provedena sanacija i rekonstrukcija te su uklonjene sve ranije devastacije i građevinske intervencije nastale tijekom minulih godina kada se koristio kao stambeni prostor



SENJ – Senjska Loža, jedna od najstarijih očuvanih gradskih vijećnica na ovom dijelu Jadrana, obnovljena je izvana, ali objekt još nije u funkciji jer unutrašnje uređenje tek slijedi. Loža je obnovljena uz financijsku pomoć Ministarstva kulture, Grada Senja i Gradskog muzeja Senj, a obnova objekta vođena je pod stručnim nadzorom Konzervatorskih odjela Rijeke i Gospića i prema metodologiji za restauriranje cjelovitog spomenika kulture.


– Na objektu je provedena sanacija i rekonstrukcija te su uklonjene sve ranije devastacije i građevinske intervencije nastale tijekom minulih godina kada se koristio kao stambeni prostor, a sve s ciljem da mu se vrati prvotni izgled – kaže ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.Da se radilo o zahtjevnom poslu, ne samo u stručnom nego i u financijskom smislu, potvrđuje i činjenica da se Loža obnavljala punih 18 godina.

 



U Loži je planiran prostor za Gradsku vijećnicu i ured gradonačelnika, dok se u podrumskom prostoru planira urediti lapidarij – arheološka zbirka od dijelova arhitekture koji su pronađeni u zidovima Lože





 


Sudski proces


– U okviru vraćanja objekta izvornom izgledu otvoren je trijem lože, otvorena su tri gotička prozora na prvom katu, uklonjen je balkon sa secesijskom ogradom na trećem katu, a u unutrašnjosti su uklonjene pregrade i stubište koje je išlo kroz prostor Lože te je ono sada postavljeno u dio osnovne građevine. Pokazalo se da je podrum osnovne građevine izvorno funkcionirao kao prizemlje, a na tom prostoru pronađeni su ostaci rimskodobne i srednjovjekovne keramike. Uz to, nakon uklanjanja podnice podruma i slojeva ispod nje otkriveni su ostaci zida koji se na osnovi tehnike zidanja može interpretirati kao rimskodobni – kaže ravnateljica Ljubović koja je i inicirala i vodila obnovu Lože.


Sve to zahtijevalo je i izradu potrebne dokumentacije i projekata, kako za početak same obnove tako i u tijeku obnove objekta. Uz to, istraživanje je otežavalo pojavljivanje morske vode jer je objekt samo 50 metara udaljen od mora, a vrijeme je utrošeno i u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. To je imalo za posljedicu dugogodišnji sudski proces za dokazivanje vlasništva Gradskog muzeja Senj nad ovim spomenikom kulture, što je dovodilo u pitanje samu obnovu Lože i mogućnost gubitka sredstava Ministarstva kulture namijenjenih obnovi ovog spomenika, čijom »zaslugom« je objekt dodatno devastiran i izvana i iznutra, a samim time bio je i konstruktivno i arhitektonski ugrožen. Da bi Loža bila u funkciji, potrebno je urediti njenu unutrašnjost, za što su potrebna određena financijska sredstva.



Senjska Gradska loža, odnosno Gradska vijećnica, izgrađena je u 14. stoljeću unutar zidina srednjovjekovnog Senja i gradskog područja antičke Senie. Loža se spominje i u statutu grada Senja iz 1388. godine, a ubraja se među najstarije sačuvane gradske lože na istočnoj obali Jadrana.



Povijesna namjena


– Nadamo se da će Ministarstvo kulture u sljedećoj godini kao i do sada usmjeriti određena financijska sredstva za završetak unutarnjeg uređenja Lože. Također se nadamo da će i Grad Senj prema svojim mogućnostima uložiti dio sredstava kako bi se unutarnje uređenje Lože završilo i privelo funkciji koju je imala tijekom svoje povijesti, a to je da se u njoj održavaju sjednice Gradskog vijeća. Zbog njezine prvotne povijesne namjene u Loži je planiran prostor za Gradsku vijećnicu i ured gradonačelnika, dok se u podrumskom prostoru planira urediti lapidarij – arheološka zbirka od dijelova arhitekture (erte, kapiteli dijelovi stupova i sl.), koji su pronađeni u zidovima Lože tijekom njene obnove, a zbog lošeg stanja nije ih se moglo ponovo ugraditi. I za ovaj dio također se očekuje pomoć Ministarstva kulture – kaže ravnateljica Ljubović i dodaje da se radi na uređenju trijema Lože.


– Trenutno radimo na pripremi uređenja trijema Lođe, sredstvima Ministarstva kulture koja smo dobili za 2019. U izradi je dokumentacija na temelju koje bismo u trijem postavili replike grbova senjskih plemićkih obitelji, također i adekvatnu rasvjetu trijema – najavljuje prof. Ljubović.


U svakom slučaju, ovakav objekt treba što prije u funkciju. Treba ga s ponosom pokazati jer svjedoči o iznimnoj senjskoj i hrvatskoj povijesti, a njegova ljepota puno bi više došla do izražaja kada bi se uredila i javna površina koja ga okružuje, Senjanima poznata kao Mala placa.