Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Stručni skup i cvijeće na spomen ploči

Obljetnica prvog presađivanja ljudskog srca u Hrvatskoj: Sjećanje na vrhunskog kardiokirurga dr. Josipa Sokolića

snimio Franjo Deranja
snimio Franjo Deranja
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2019. u 20:58 2019-10-12T20:58:35+02:00

O pripremama za taj pothvat i o uspješnom tijeku te epilogu prve transplantacije govorio je prof.dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju u KBC-u Zagreb, te njegov kolega prof. dr. Željko Sutlić.

NOVI VINODOLSKI - U Novom Vinodolskom danas je održan stručni skup u povodu 31. obljetnice presađivanja ljudskog srca na prostorima bivše države a koju je na Klinici Zagreb („Rebro“), 30. rujna 1988. godine, ostvario sa svojim timom poznati kardiokirurg, naš Novljanin, prof.dr. Josip Sokolić (1930.-1998.).

U tom povodu u novljanskoj gradskoj vijećnici održan je skup Sokolićevih kolega iz onodobnog liječničkog tima koji su se prisjetili epohalne transplantacije i evocirali dane kada su pod vodstvom „našeg doktora. Jose“ u razmjerno vrlo skromnim, standardnim uvjetima – kako je i on tada rekao, nakon tog pothvata – od obične operacijske sale napravili besprijekorno sterilnu dvoranu, pripravnu tada za prvu transplantaciju srca!

O pripremama za taj pothvat i o uspješnom tijeku te epilogu prve transplantacije govorio je prof.dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju u KBC-u Zagreb, te njegov kolega prof. dr. Željko Sutlić.

Obojica su se – i Biočina i Sutlić – prisjetili tih dana i godina suradnje s dr. Josipom Sokolićem, koliko je bio stručan i vrhunski kardiokirurg te vrlo kooperativan kao mentor. Te godine na zagrebačkoj klinici transplantirana su još dva srčana bolesnika a od tada do danas na Klinici Zagreb uspješno je obavljeno više od 300 transplantacija srca. Prošle godine 37, od toga 24 transplantacije u KB Dubrava a 13 na Klinici Zagreb.

Prof. dr. Hrvoje Gašparović, predsjednik Hrvatskog društva za kardijalnu kirurgiju, rekao je da je Hrvatska ravnopravna s razvijenim zemljama prema broju dobivenih ali i izvezenih organa za transplantacije („Eurotransplant“), a dr. Dražen Belina (Klinika za dječju kardiokirurgiju Zagreb), rekao je da je prof. dr. Josip Sokolić utemeljio i iznimno značajnu dječju kardiokirurgiju te da je na toj klinici prošle godine najmlađim pacijentima transplantirano jedno srce a ove godine tri! Koliko je delikatan izbor donora vidljivo je i iz podatka da u svijetu na 2,5 milijuna pacijenata kojima je nužna transplantacija srca takva operacija biva izvedena na svega 5 tisuća ljudi!

1

Skupu je nazočio i Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture te novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, koji je pozdravio sve sudionike.

Ministar Butković rekao je kako je Novi Vinodolski danas poznat u svijetu prema trima atribucijama, a to su Vinodolski zakon, Mažuranići i kardiokirurg Josip Sokolić. Grad Novi Vinodolski proglasio je 2015. godine obalnu šetnicu na istočnom ulazu u grad Obalom dr. Josipa Sokolića.

Nakon stručnog skupa izaslanstvo KB Dubrava i Klinike Zagreb položilo je cvijeće na spomen ploču što je u povodu 30. obljetnice prve transplantacije srca ostvarena 30. rujna 1988. godine, a na ploči postavljenoj prošle godine piše: - U ovoj kući rođen je prof.dr.sc. Josip Sokolić-Šarac (1930.-1998.), kardiokirurg, koji je prvi presadio srce na prostorima jugoistočne Europe, a ploču podižu KBC Zagreb i Medicinski fakultet u Zagrebu.

2

3

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.