Četvrto izdanje

OKOLOTORNO Ljetna manifestacija oživila Stari grad: Kuća igračaka novi sadržaj za klince

Nataša Car



NOVI VINODOLSKI U sklopu svečanog otvorenja četvrtog izdanja ljetne manifestacije Okolotorno u Novom Vinodolskom, u Starom gradu otvorena je i Kuća igračaka. Gostima se prvi obratio voditelj Ante Peričić, citirajući početak Vinodolskog zakonika. Ove se godine obilježava 730 godina Vinodolskog zakona te mu je upravo zbog toga bio posvećen program otvorenja Okolotorna. I gradonačelnik Velimir Piškulić istaknuo je važnost zakonika, koji sadrži i odredbe o ženskim pravima. Prisutni su bili i predstavnici supotpisnika zakona iz Ledenica, Bribira, Grižana, Drivenika, Bakra, Grobnika i Trsata. U programu su nastupili Pave Kombol i Marin Tomić iz Bribira, Grobničanin Daniel Šimek, članovi Katedre Čakavskog sabora Bakarskoga kraja i Bakarska gospoda. Službeni dio otvorenja priveden je kraju novljanskim kolom koje su odigrali članovi novljanskog KUD-a Ilija Dorčić.


Počelo od autića


Prije samog ulaska u Stari grad gosti su mogli iskušati svoje vještine u streljaštvu. Cilj je bio pogoditi paprike na ploči, a to je tek rijetkima uspjelo. Mnogi su gosti odmah krenuli pronaći novu Kuću igračaka. Na ideju za ovaj jedinstveni koncept vlasnica Jadranka Brečak-Rogić došla je slučajno jer je jedan od njezinih prijatelja skupljao autiće za koje je smatrala da ih treba pokazati široj javnosti. U godinu dana kolekcija se od autića proširila i na mnogo drugih igračaka, kao što su lutke, plišane životinje, role i još mnogo toga, a neki od primjeraka stari su čak sto godina. Brečak-Rogić istaknula je da mnoga djeca ne znaju čemu služe određene igračke, kao što je primjerice bio slučaj s igračkom telefona. Vlasnica ima još mnogo planova za Kuću igračaka, poput projekcija crtanih filmova u 19.15 sati, s namjerom da se današnjoj djeci dočaraju nekadašnja vremena.


Školjke u nošnji


Stara vremena dočarana su i gostima koji su uživali u dobroj glazbi i odličnoj hrani u uličicama Staroga grada. Osim onih uz štandove s hranom, prisutni su bili i izlagači nakita, ukrasa i autohtonih proizvoda. Supružnici Lidija i Ivan Karlović svake su godine na Okolotornu gdje gostima nude razne proizvode izrađene od školjaka. Sve izrađuju sami, a posebno se ističu figurice s novljanskom nošnjom. Među izlagačima su se našli i oni najmlađi. Tea Mekić postavila je stol uz štand svojih roditelja. Na njezinom stolu su bili izloženi razni ukrasi od školjaka koje sama roni. Istaknula je da je već puno prodala te da su njezini proizvodi posebno zanimljivi stranim turistima.Gosti će ovog ljeta svake srijede od 20 do 24 sata moći uživati u starom duhu grada.