Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Odlagalište

Novom Vinodolskom 7,2 milijuna kuna za konačnu sanaciju Duplje

Novom Vinodolskom 7,2 milijuna kuna za konačnu sanaciju Duplje
Novom Vinodolskom 7,2 milijuna kuna za konačnu sanaciju Duplje
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2019. u 10:46 2019-07-31T10:46:38+02:00

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt vrijedan 8,5 milijuna kuna, od čega će se 85 posto financirati EU sredstvima

NOVI VINODOLSKI - Gradu Novom Vinodolskom dodijeljena su bespovratna sredstva koja će omogućiti završnu sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Duplja. Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna, a 85 posto tog iznosa financirat će se europskim sredstvima. S obzirom na to da će se rehabilitacijom onečišćenog područja postići višestruka korist, osobito po zdravlje ljudi, provedba ovog projekta prioritet je Grada Novog Vinodolskog.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Duplja. Uz gradonačelnika Velimira Piškulića, potpisivanju Ugovora nazočili su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te državni tajnik Mile Horvat.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imao je značajnu ulogu u pripremi projekta, a u provedbi projekta nosit će ulogu Posredničkog tijela razine 2. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,5 milijuna kuna, a iznos odobrenih EU sredstava iz Kohezijskog fonda je 7,2 milijuna kuna. Iz nacionalne komponente očekuje se dodatnih 10 posto, odnosno 851.845 kuna bespovratnih sredstava.

PROMJENE

Vizualno će doći do promjena u prostoru, točnije otpad će biti prekriven brtvenim slojem i ozelenjen, a spriječit će se negativan utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje

Provođenjem projekta Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Duplja odlagalište će se sanirati sukladno važećim zakonskim odredbama i najboljim praksama. I vizualno će doći do promjena u prostoru, točnije otpad će biti prekriven brtvenim slojem i ozelenjen, a spriječit će se negativan utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Projekt će rezultirati regeneracijom ukupno 1,59 hektara zemljišta.

Otpad se na odlagalištu Duplja počeo odlagati još 1969. godine. Ondje se zbrinjavao miješani komunalni otpad sakupljen s područja Grada Novog Vinodolskog, Vinodolske općine i Grada Crikvenice. Prva sanacija odlagališta započeta je 2005. godine, a otpad se u kolovozu 2017. godine počeo odvoziti u ŽCGO Marišćina. Realizacija završne sanacije i zatvaranje planirano je u prvoj polovici 2020. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze