Thalassoterapia

Novo u crikveničkoj bolnici: Medicinska rehabilitacija u super opremljenom parku

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Na otvorenom prostoru provodit će se terapijske vježbe za pulmološke, ortopedske, reumatološke te pacijente s amputacijom donjih udova. Ukupna vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna



CRIKVENICA – Jučer je otvoren Park medicinske rehabilitacije, novi sadržaj Thalassotherapije Crikvenica – specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti respiratornih organa i lokomotornog sustava. Riječ je o prostoru koji je prilagođen za provođenje terapijskih vježbi na otvorenom za pulmološke, ortopedske, reumatološke te pacijente s amputacijom donjih udova.


Park se nalazi odmah na ulazu u bolnicu, na zapadnoj strani kompleksa, a nije »rezerviran« samo za pacijente već je otvorenog tipa, no građani prethodno svoj dolazak moraju najaviti na recepciji. Stavljanjem parka u funkciju Crikvenica i cijela Rivijera još više se pozicioniraju na karti zdravstvenog turizma i općenito na tržištu koji traži novu vrstu usluge, odnosno liječenje na otvorenome.



Sve vježbe na spravama provode se uvijek u pratnji fizoterapeuta, a osim što je lokacija hortikulturno oplemenjena mediteranskim ljekovitim i aromatičnim biljem, projekt je predvidio instalaciju i mjerač peludi radi praćenja koncetracije peludi u zraku, što će biti jedan od važnih parametra liječnicima u određivanju optimalne terapije.





Pomoć Lionsa


– Ideja za medicinski park u kojem se sažimaju sve blagodati crikveničke klime i morskog zraka zapravo nas vraća u 2012. godinu kada je na tu potrebu ukazala majka jednog našeg malenog korisnika, rekao je ravnatelj Thalassotherapije Damir Lončarić. Svečanom otvorenju nazočili su zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, zamjenica gradonačelnika Crikvenice Silvia Crnić, direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić i brojni drugi uzvanici.


Ravnatelj Lončarić naglasio je da se realizacija ovog projekta, čija je ukupna vrijednost 1,6 milijuna kuna, odvijala u više faza, što je ovisilo o raspoloživim bolničkim sredstvima, a ideju je s 230.000 kuna podržao i Lions club.


– Nadam se da će ovaj naš mali doprinos biti od velike važnosti za sve potrebite ali i ovu zdravstvenu ustanovu, rekao je guverner Lions cluba Goran Šarić, naglasivši činjenicu da je Lions Club najveća svjetska humanitarna organizacija koja se vodi načelom »gdje je potreba – tu je Lions«.


Govoreći o opremi i o karakteristikama parka, zamjenik ravnatelja Thalassotherapije Silvije Šegulja istaknuo je da on zadovoljava novi koncept pružanja medicinske usluge, gdje se spajaju mikroterapija i fizioterapija, te da je ovaj sadržaj još jedan dokaz sustavnog ulaganja u opremu i uslugu bolnice.


Osam sprava


Park je izgrađen na tri razine i raspolaže prostorom za vježbe disanja, vježbe za gornje i donje dijelove tijela na dva otvorena vježbališta. Nadalje, tu je moguće provoditi vježbe hoda (za to je izgrađen poseban poligon – razne kosine s ruhvatima, simulacija hoda uz i niz brdo, stepenice) te nudi mogućnost vježbanja na osam sprava (zračna hodalica, eliptična hodalica, penjač, sjedala za odguravanje, bočna njihalica, jahač ili pokretno sjedalo, dok je za jačanje mišića gornjih dijelova tijela postavljena polužna stolica za odguravanje i povlačenje).


Zbog stabilne klime (veliki broj sunčanih dana tijekom svih godišnjih doba), vježbanje na otvorenome bit će moguće cijele godine, naglašeno je.