Novo ruho

Novljanski učenici neće više u školi zimi sjediti u kaputima

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Novo ruho, koje uključuje novu fasadu, stolariju, uređaj za daljinsko očitanje utroška energije i dio krova, moći će se vidjeti na proljeće 2019. godine, što je rok da Tehno-elektro iz Đakova završi radove



NOVI VINODOLSKI Učenici Osnovne škole »Ivan Mažuranić« u Novom Vinodolskom više neće u zimskim jaknama sjediti u učionicama kada zapuše bura. U zgradu će se uložiti gotovo šest milijuna kuna, i to je najviše u našem energetskom valu obnove škola s kojima uskoro krećemo po Županiji. Uštedit će se i do 80 posto energije. Novac od uštede utrošit ćemo za nastavak nastavnih aktivnosti – izjavio je jučer primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prilikom obilaska novljanske škole u pratnji partnera i suradnika tijekom kojega je najavio radove na ovom školskom objektu koji su isplanirani u okviru projekta »Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije«.



Osnovnja škola »Ivan Mažuranić« ima dvije etaže i brutto površinu od 5.251 metara četvornih. – Osim lijepe sportske dvorane, njezina je specifičnost što ima zubarsku ordinaciju i učenicima nudi i muzičko obrazovanje – kazao je Turjak.


Radovi će započeti u lipnju, odmah po završetku školske godine, a novo ruho koje uključuje fasadu, stolariju, uređaj za daljinsko očitanje utroška energije i dio krova moći će se vidjeti na proljeće 2019. godine. To je krajnji rok za završetak radova. Vrijednost ove investicije je 5.865.614 kuna, dok u zahvatu Grad Novi Vinodolski sudjeluje s 543.130 kuna.




– Zadnja obnova ove škole bila je 1979. godine. Mi smo svake godine obnavljali zgradu, no to nije rješenje. Ključni nedostaci su stari kopeliti (profilirano staklo za ostakljivanje većih staklenih površina i industrijskih pogona op.a), stara stolarija, propuštanje, neizolirani zidovi zbog čega se zimi bilježe veliki toplinski, dok je u proljeće u prostorijama škole jako, jako vruće. Iznimno smo zadovoljni što su napori u pripremi dokumentacije za zahvat, koji su trajali tri godine, urodili plodom i da napokon dobivamo praktički novu zgradu – kazao je Boris Turjak, ravnatelj novljanske škole. Prema njegovim riječima, zbog dotrajale ovojnice škola je bilježila velike gubitne u grijanju. Na godišnjoj razini trošila je čak 40.003 tona lož ulja.


Gradonačelnik Velimir Piškulić zahvalio se Županiji na dobroj suradnji, dok su Ljudevit Krpan, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu, upravljanje projektima te Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, govorili o pripremi dokumentacije za izvođenje radova te pozvali izvođača, tvrtku Tehno-elektro iz Đakova, da se drži rokova te da izvedeni radovi budu kvalitetno izvedeni.