Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Mladi poljoprivrednik

Novljanski pčelar Antonio Komadina u Bruxellesu

Novljanski pčelar Antonio Komadina u Bruxellesu
Novljanski pčelar Antonio Komadina u Bruxellesu
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2019. u 16:47 2019-06-26T16:47:52+02:00

Vlasnik OPG-a Komadina i upravitelj Poljoprivredne zadruge API Kvarner iz Novog Vinodolskog sudjelovao je na Konferenciji o mladim poljoprivrednicima i novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici

NOVI VINODOLSKI - Jedan od deset najboljih mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj, Antonio Komadina, ujedno vlasnik OPG-a Komadina i upravitelj Poljoprivredne zadruge API Kvarner Novi Vinodolski, sudjelovao je na Konferenciji o mladim poljoprivrednicima i novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) u Europskom parlamentu. Ondje su njega, ali i sve u sektoru pčelarstva, dočekale dobre vijesti. Europska komisija i dosadašnja zastupnica u europarlamentu Marijana Petir izborili su se za povećanje potpora u sektoru pčelarstva Unije za 12 milijuna eura.

Potpora EU-a, udvostručena doprinosima država članica, primjenjivat će se na nacionalne pčelarske programe koji počinju 1. kolovoza 2019. i traju do 31. srpnja 2022. Europska komisija osigurat će ukupno 120 milijuna eura za pčelarski sektor u EU-u u iduće tri godine, što predstavlja povećanje od 12 milijuna eura u odnosu na potporu koja se pružala za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

– Novim ZPP-om postignut će se da poljoprivredna gospodarstva budu ekološki održivija te da potaknu inovacije i pametne poljoprivredne prakse – rekao je Komadina te dodao da su u njegovom OPG-u najviše zadovoljni iznosom od 120 milijuna eura za pčelarski sektor.

– U iduće tri godine zahvaljujući dosadašnjoj zastupnici u europarlamentu Marijani Petir u sektoru pčelarstva dobivat ćemo izravne potpore po pčelinjoj zajednici, što je izuzetno dobro. Dobivanje 50 do 70 posto povrata sredstava za opremu, obrazovanje i kvalitetu meda je pozitivno, kako za pčelare početnike, tako i za ozbiljne proizvođače pčelinjih proizvoda. Svaki poticaj poljoprivrednicima puno znači – zaključio je Komadina.

Obrazovanje pčelara

Programi na koje će se primjenjivati potpora osmišljeni su na nacionalnoj razini u suradnji sa sektorom, s ciljem poboljšanja uvjeta pčelarstvu i marketingu proizvoda. Mjere uključuju obrazovanje pčelara, potporu pokretanju pčelarstva, borbu protiv parazita koji štete košnicama, istraživanja ili mjere za poboljšanje kvalitete meda i slične mjere.

– Posjetom Bruxellesu upoznali smo se s funkcioniranjem europskih institucija te s radom Marijane Petir koja se borila za sektor pčelarstva, što je nama uvijek puno značilo. Prilikom druženja s mladim poljoprivrednicima iz Hrvatske stekli smo nova prijateljstva i uspostavili suradnje – osvrnuo se Komadina na posjet Bruxellesu.
Po povratku u Novi Vinodolski Komadinu je dočekalo vrcanje meda. Iako je ove godine u razdoblju cvatnje kadulje bilo izrazito nepovoljno vrijeme, jake pčelinje zajednice uspjele su prikupiti meda i za vrcanje.

– Pregledom medišta izdvojili smo okvire u kojima je dvije trećine meda pokriveno voštanim poklopcima. Pravodobnim vađenjem okvira u našem OPG-u Komadina sa zrelim medom povećavamo ukupno proizvedenu količinu meda po jednoj pčelinjoj zajednici jer na vrijeme oslobađamo prostor za daljnji unos – rekao je Komadina.

Doba dana važno

Mladi pčelar i poljoprivrednik kaže da je važno doba dana kad se otvara košnica i remeti rad zajednice. U OPG-u Komadina vađenje okvira obavlja se u ranim jutarnjim satima, a vraćanje izvrcanih mednih okvira u podnevnim satima, kako bi pčela radilica medne okvire očistila i pripremila za novi unos nektara.

– Najosjetljiviji dio posla prilikom vrcanja predstavlja tjeranje pčela s okvira ili njihovo istjerivanje iz cijelog medišta. S okvira koji smo izvadili iz košnice pčele otresemo tako da slobodnom rukom lagano udarimo po ruci kojom držimo okvir, a nakon toga preostale pčele ometemo četkom – objasnio je mladi poljoprivrednik.

– Završetkom vrcanja meda kadulje naši kupci od sad mogu naručiti med koji pakiramo u ambalažu od 450 i 900 grama te mala pakiranja koja kupac odabere sam – rekao je Komadina te dodao da je izuzetno zadovoljan prvim ovogodišnjim vrcanjem, iako su početkom cvatnje bili nepovoljni uvjeti, što je produžilo cvatnju i medenje kadulje.

EU drugi najveći proizvođač meda na svijetu

U 2018. godini, EU je imao više od 17,5 milijuna košnica podijeljenih na više od 600 tisuća pčelara. Pčelarstvo se prakticira u svim državama članicama EU-a, a Europska unija je drugi najveći proizvođač meda na svijetu. Kolonije pčela nužne su za poljoprivredu i okoliš, čime se osigurava reprodukcija biljaka oprašivanjem, a pčelarstvo sudjeluje i u razvoju ruralnih područja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.