Optimistične najave

Novi turistički iskoraci: Gosti stižu u Lišanj, Park i marinu Novi

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Obnovljeni Lišanj prvi je hotel ozbiljnijeg kapaciteta u samom Novom Vinodolskom, a k tome, dičit će se s četiri zvjezdice koje su toliko nedostajale novljanskoj turističkoj ponudi. Crikvenica će dobiti još jedan obnovljeni hotel u centru. Vrata otvara Park koji je godinama zjapio napušten



CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI Po završetku adventske razbibrige, mesopusta i karnevala valja se hvatati ozbiljnog posla, treba i živjeti od nečega što će opet financirati izvansezonske relaksacije. Najave za turističku sezonu su optimistična, već sada je jasno da se traži krevet više u glavnoj sezoni u kojoj se kupi vrhnje.


Lani je crikveničko-vinodolska rivijera dočekala goste s obnovljenim hotelima Crikvenica i Esplanade te s marinom Muroskva. Niti aktualna godina neće proći bez novih otvaranja. U Novom Vinodolskom vesele se otvaranju marine u novljanskoj luci i hotela Lišanj. Radi se o o prvom hotelu ozbiljnijeg kapaciteta u samom mjestu. K tome, s četiri zvjezdice koje su toliko nedostajale Novom Vinodolskom.



S radnom snagom neće biti problema Hotelijeri i ugostitelji često se tuže na nedostatak radne snage. – Slušajući o tom problemu i ja sam se pribojavao, no ostao sam ugodno iznenađen. Uz moje stare radnike iz hotela na Pagu, primjetan je velik interes za zapošljavanjem iz Rijeke i Crikvenice. Mnogi Crikveničani koji su otišli raditi negdje drugdje se vraćaju kući raditi, ističe Čabraja.


Slovenci, Slovaci…




Marina Novi sigurno se može svrstati u rang četiri zvjezdice i komotno se može reći da će Novi ove godine zakoračiti na pozornicu četiri zvjezdice. Naime, ljeto 2018. godine bit će prva prava sezona marine Muroskva koja je lani završena prekasno da bi privukla nautičare već iste godine.


Crikvenica će dobiti još jedan obnovljeni hotel u centru. Vrata će otvoriti hotel Park koji je godinama zjapio napušten. Vlasnik Luka Čabraja objašnjava da su radovi pri kraju. Finišira se uređenje parkirališta i naglasak daje na završnim radovima u interijeru. Čabraja najavljuje da prve grupe dolaze već 27. travnja, a hotel se puni 15. lipnja. U hotelu sa četiri zvjezdice i 150 soba će se najviše čuti slovenski jezik. Već je prodano deset tisuća noćenja Slovencima. Uz njih će ljetovati Slovaci, Austrijanci i Nijemci, najavljuje Čabraja. U hotelu će raditi 40-50 radnika.


Tehnički pregled


Finiširaju se radovi i u marini Novi. Nikola Turčić objašnjava da je interes za marinu evidentan, no sigurno će trebati vrijeme za uhodavanje, oprezan je investitor. U marini već sada radi 16 zaposlenika, a ukupan broj zaposlenih mogao bi biti tri puta veći kad marina u potpunosti profunkcionira. Do kraja veljače očekuje se tehnički pregled marine, a potom i svečano otvaranje i puštanje u funkciju svih sadržaja. Istodobno s građevinskim radovima, radi se i na promidžbi. Za novljansku marinu već je doznao prestižni nautičkim sajam u Düsseldorfu. Marina će ovogodišnje nautičare dočekati u punom sjaju.


Do ljeta će biti gotova i obnova hotela Lišanj. U hotelu s četiri zvjezdice najčešći gosti bit će Nijemci, a uz njih Austrijanci i Švicarci, jer je partner hotela TUI. Na raspolaganju će biti 168 soba, a o gostima će skrbiti 20-30 stalno zaposlenih. U špici će se posao naći za 120 ljudi.