Crikvenica

Novi rotor i rampa za Novi Vinodolski: Otvoren obnovljeni zapadni ulaz u grad

Anto Ravlić

Snimio A. Ravlić

Snimio A. Ravlić

U samo nekoliko mjeseci nestao je neugledan, i pritom prometno neadekvatan i opasan, glavni ulaz u grad. U rotor i rampu koji će rasteretiti Crikvenicu od kolona, uloženo je 4,3 milijuna kuna



Otvoren je rekonstruirani zapadni ulaz u Crikvenicu s Jadranske magistrale. Izgradnjom tzv. uha omogućen je ulaz na magistralu u pravcu Novog Vinodolskog, a nekoliko stotina metara istočnije zbunjujuće raskrižje Duga zamijenio je kružni tok.



– Izvođenje radova na rekonstrukciji prometnog čvora i raskrižja realizirano je u suradnji s društvom Hrvatske ceste, naručiteljem i izvođačem radova, pri čemu su radovi na izgradnji novog suvremenog kružnog toka izvedeni uz sufinanciranje Grada Crikvenice, istaknuo je ministar Butković prilikom obilaska rotora i spoja s magistralom.





Tako je u samo nekoliko mjeseci nestao, blago rečeno, neugledni glavni ulaz u Crikvenicu. I pritom, prometno neadekvatan i opasan. Naime, masovno se preko pune crte s izlaza za Rijeku izlazilo na magistralu u pravcu Novog Vinodolskog.


Kružni tok je ozelenjen, a atraktivnost mu daje maslina. Uređen je i zapušteni pojas oko bivše benzinske crpke. Nakon godina i godina, nestao je ostavljeni kran dizalice koji je »krasio« ulaz u Crikvenicu. Izlaz za Novi Vinodolski je važan i jer će rasteretiti centar Crikvenice. Naime, tko god je ušao u Crikvenicu, morao je kroz grad ako želi prema jugu. Tako su se stvarale kilometarske kolone. Rotor Duga stajao je 3,2 milijuna kuna, a čvorna rampa Crikvenica – Split 1,1 milijun kuna. Investitor su Hrvatske ceste.


Zapadni čvor otvorili su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.


Kad je riječ o prometu, ima novina i u samom gradu i odnose se na parkiranje. Gotovo je prepolovljena cijena parkirališne karte za domicilno stanovništvo u Crikvenici. Od lipnja će godišnja karta stajati 750 umjesto dosadašnjih 1.320 kuna. Sve fizičke (stanari i obrtnici) i pravne osobe koje su do sada ostvarivale pravo na kupnju povlaštene karte, a to su osobe koje žive ili rade u centru Crikvenice, odnosno u ulicama u kojima postoji problem parkiranja, imaju pravo na kupnju povlaštene godišnje karte po povoljnijim uvjetima. S obzirom na datum početka primjene ove odluke, godišnja karta za 2017. godinu iznosit će 375 kuna. Godišnjom parkirališnom kartom dosad se moglo parkirati na otvorenim parkiralištima. Ubuduće će godišnje parkirališne karte vrijediti i za parkiralište ispod vijadukta, odnosno kod OŠ Zvonka Cara.