Irena Krmpotić o planovima

Novi prostor – novi početak: Gradska knjižnica Crikvenica pred preseljenjem

Franjo Deranja

Gradska knjižnica i čitaonica potkraj kolovoza seli u obnovljeni prostor stare škole / Snimio Franjo DERANJA

Gradska knjižnica i čitaonica potkraj kolovoza seli u obnovljeni prostor stare škole / Snimio Franjo DERANJA

Potkraj kolovoza slijedi preseljenje u novi prostor stare škole u Vinodolskoj ulici, gdje će do izražaja doći funkcionalni namještaj i oprema te dostupnost invalidima. Preseljenje će obilježiti i dvostruko domaćinstvo – Nacionalnog savjetovanja za narodne knjižnice i otvaranje Mjeseca hrvatske knjige



CRIKVENICA Gradska knjižnica i čitaonica, osnovana je 1874. godine i djeluje kao samostalna ustanova od 1. veljače 2000. Ima razgranatu knjižničnu mrežu na području Grada Crikvenice, uz središnji odjel u Crikvenici, u sastavu Knjižnice djeluje ogranak u Selcu te dvije knjižnične stanice u Dramlju i Jadranovu. Više detalja o samoj ustanovi, aktivnostima, akcijama i skorašnjem  preseljenju, ispričala nam je ravnateljica, prof. Irena Krmpotić.


– Knjižnica raspolaže fondom od 68.928 knjiga, 2.013 jedinica multimedijalne građe, stotinjak jedinica neknjižne građe, zavičajnom zbirkom s ostavštinama dr. Vinka Antića i Ivana Lončarića Papića u Ogranku Selce i Zavičajnom zbirkom u Središnjem odjelu u Crikvenici. Od periodike je u ponudi 85 naslova raznih novina i časopisa. Fond se godišnje povećava za oko 3.000 svezaka knjiga, nekoliko desetaka jedinica neknjižne građe te više naslova domaće periodike, kaže prof. Krmpotić, a osim impresivne količine događanja koja organiziraju kroz godinu, ona poseban naglasak stavlja na preseljenje u drugoj polovici kolovoza u novi prostor Stare škole u Vinodolskoj ulici.



Želeći poticati izdavačku djelatnost te kreativnost i ljepotu pisanog izražavanja, Gradska knjižnica raspisuje svake godine Natječaj za odabir  programa za sufinanciranje izdavačke djelatnosti na koji je uvijek veliki broj prijava, a Knjižnica svečano predstavlja i svaku knjigu koja je na ovakav način sufinancirana.





Prijestolnica knjige


– Pozitivni učinci preseljenja Knjižnice u novi prostor su kvaliteta i funkcionalnost novog namještaja i informatičke opreme, maksimalno učinkovita iskorištenost i dostupnost novog prostora, njegova prilagodba raznim korisničkim skupinama, osobito invalidima i majkama s djecom. Stoga ulaganja u knjižnice donose dobrobit i višestruku korist zajednici, na prvi pogled teško mjerljivu, a tiskana knjiga neupitno je najbolji prijatelj kojeg ne mogu ugroziti ni elektronski mediji. Kao ravnateljicu ove važne ustanove to me posebno veseli.  Dugogodišnjim iskustvom i stručnošću uspjela sam osmišljavanjem knjižničnih programa doprinijeti ponudi kvalitetno ispunjenog vremena naših posjetitelja, a unatoč trenutno vrlo teškim uvjetima, vrata Knjižnice korisnicima su otvorena cijeli dan. Posebno radostan događaj preseljenja – koji vidimo kao novi impuls našem angažiranju i kao novi početak – uveličat će dvostruko domaćinstvo, ono Nacionalnog savjetovanja za narodne knjižnice i otvaranje Mjeseca hrvatske knjige. Time će razmjerno mala Crikvenica postati prijestolnica knjige u Hrvatskoj, a korisnici knjižnice moći uživati u novim prostorima, zaključuje prof. Irena Krmpotić, dodajući da će sav njen trud i angažman biti nagrađen najljepšom mogućom nagradom – a to je činjsnica da se upravo u njenom mandatu događa povijesno preseljenje knjižnice iz skromnih neadekvatnih uvjeta u prekrasan hram kulture.



– Sva su događanja lijepa na svoj način, no najviše veseli kad je knjižnica svakodnevno ispunjena djecom koja se u njoj osjećaju ugodno i zaigrano, a k tome i puno nauče – to se možda najviše osjeti u Dječjem tjednu kada baš svaki dan ne donosi tek kurtoazno događanje, već je ispunjen kvalitetnim sadržajima kroz koja se djeca trajno mogu vezati uz knjižnicu. Jedan od takvih primjera je i projekt Petko u knjižnici koji se jednom mjesečno održava u selačkoj knjižnici.



Tu će se itekako moći »razmahati« niz događanja koja knjižnica organizira kroz godinu – od izložaba, različitih radionica, dječjih, umjetničkih, kreativnih, zabavno-edukativnih, pričaonica, predstavljanja knjiga i autora, koncerata, a često je suorganizator s drugim gradskim kulturnim i ostalim institucijama.


U ritmu svoga grada


– Poseban naglasak stavljamo na promociju čitanja pa tako Knjižnica organizira brojne manifestacije i projekte kojima želi popularizirati knjigu, poput projekta Bookcrossing u zračnoj luci Rijeka. Posvećenost tom cilju najviše dolazi do izražaja prilikom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige na rođendan H.C. Andersena. Noć knjige tradicionalno je ispunjena atraktivnim događanjima doslovce od ranoga jutra do kasnih noćnih sati. Uvod u kulturno ljeto već su po običaju višednevni Jadranski književni susreti koji su nakon već šesnaest godina zaredom, postali eminentan događaj  hrvatske književne scene i prepoznatljiv kulturni brend Grada Crikvenice, na poticaj poznate književnice, Ljerke Car Matutinović, koja svake godine na Dan svoga rodnoga grada daruje novu književnu poslasticu. Slijedi još čitav niz manifestacija, a u Mjesecu hrvatske knjige za vrijedno knjižnično osoblje doista nema predaha. Najraskošnija produkcija događanja s brojnim predstavljanjima knjiga i autora prisutna je upravo u tom mjesecu kada knjižnica živi sa svojim korisnicima i gradom od jutra do mraka svaki dan. Ususret kraju godine pale se adventska svjetla, i poseban je svečarski ugođaj u knjižnici kada na svoje dolaze svi oni koji prosinac smatraju čarobnim mjesecom. Posebno su vesele adventske pričaonice i kreativne radionice. U svim manifestacijama redovito sudjeluje dječji čitateljski klub Biblice koji djeluje pri Knjižnici već dvije godine, zaključuje ravnateljica Krmpotić impresivan »popis« zbivanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici, koja u novom prostoru ulazi u novu etapu djelovanja i razvoja.