Ulaganje u obrazovanje

Novi Vinodolski za stipendije izdvaja 700 tisuća kuna

Nataša Car

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

U Novom nema pedijatra, ima tri liječnika opće prakse, no neki su pred mirovinom. Nedostaje logopeda, defektologa i psihologa. Radne snage nedostaje i u ugostiteljstvu pa se traže kuhari i konobari



NOVI VINODOLSKI – Zbog manjka radne snage u određenim područjima poput medicine i ugostiteljstva Grad Novi Vinodolski od ove godine stipendirat će učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja. Nacrt Odluke je do 28. rujna na javnom savjetovanju, a potom će se proslijediti Gradskom vijeću.


Uz novu kategoriju stipendija, Grad nastavlja stipendirati i učenike na temelju uspjeha i socijalnog kriterija. Kao i dosad, Grad sufinancira prijevoz srednjoškolcima i studentima, a osnovnoškolcima od ove godine financira i radne materijale koje ne pokrije Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Na troškove učenika i studenata Novi Vinodolski će izdvojiti gotovo 700 tisuća kuna.


Natječaj u listopadu


Očekuje se da će natječaj za stipendije biti objavljen u listopadu. Odluka o stipendiranju na snazi je već gotovo 20 godina pa je zahtijevala određene promjene. Najveća novost su stipendije za deficitarna zanimanja.




U Novom nema pedijatra, ima tri liječnika opće prakse, no neki su pred mirovinom, a isukstvo iz proteklih godina pokazalo je koliko je teško pronaći novog liječnika kad jedan ode u mirovinu. Nedostaje logopeda, defektologa i psihologa. Radne snage nedostaje i u ugostiteljstvu pa se često traže kuhari i konobari. Kako se ne bi morali osloniti na uvoz strane radne snage, Grad Novi Vinodolski odlučio je dodatno motivirati učenike i studente.


Deficitarnim zanimanjima smatraju se zvanja na razini regionalnih i lokalnih tržišta rada za kojima postoji potreba prema Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja koje izrađuje Hrvatski zavod za zapošljavanje. S obzirom na to da se to iz godine u godinu može mijenjati, odluku za dodjelu ovih stipendija svake godine donosi gradonačelnik.


Zanimljivo je da se ove stipendije neće nužno dodjeljivati na godišnjoj bazi, već će se moći sklopiti ugovor po kojem bi se učenika ili studenta stipendiralo tijekom svih godina obrazovanja. Osnovni kriterij za dobivanje stipendije je deficitarnost zanimanja i prosjek od minimalno 3,00. Dodatni bodovi mogu se dobiti na temelju sudjelovanja roditelja u Domovinskom ratu te zdravstvenim statusom, odnosno ukoliko su kandidati ili članovi njihove uže obitelji osobe s invaliditetom.



Što se tiče sufinanciranja prijevoza učenika i studenata, Grad nastavlja s dosadašnjom praksom. U cijelosti se financira prijevoz osnovnoškolaca iz Grabrove i Povila, za srednjoškolce 75% troškova pokriva vlada pa roditelji sami plaćaju 25%. Od tog preostalog iznosa, Grad Novi Vinodolski financira 30%. Grad financira i prijevoz redovnih studenata u iznosu od 25%. Djeca poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu te ratnih invalida ostvaruju pravo na besplatan prijevoz tijekom srednje škole i 50% popusta tijekom studija. Oni koji udovoljavaju socijalnim kriterijima također imaju pravo na besplatan prijevoz. Za prijevoz učenika i studenata Grad ukupno izdvaja 290 tisuća kuna.Iako Ministarstvo znanosti i obrazovanja osnovnoškolcima financira udžbenike, Grad Novi Vinodolski odlučio je pokriti troškove ostalih radnih materijala, poput bilježnica, likovnih mapa i atlasa te za to iz proračuna izdvaja 110 tisuća kuna.


Minimalan prosjek


I kod stipendija koje se dobivaju na temelju općeg uspjeha došlo je do nekih izmjena. Učenici 1. i 2. razreda srednje škole dokazuju opći uspjeh svjedodžbama 7. i 8. razreda osnovne škole i minimalan prosjek mora biti 4,80, a učenici 2. i viših razreda predaju svjedodžbe prethodnog razreda srednje škole te minimalan prosjek mora biti 4,50. I studenti prve godine fakulteta moraju dokazati da su u posljednjem razredu srednje škole imali minimalan prosjek 4,50, dok studenti viših godina moraju imati prosjek 4,00.


Dodatni bodovi mogu se skupiti uspjesima na županijskim i državnim natjecanjima, dobivanjem Rektorove i Dekanove nagrade te nagradama i priznanjima iz područja sporta. Jedan od novih faktora je i volontiranje, što je bilo najavljeno prethodne godine. Za minimalno 30 sati volontiranja u prethodnoj školskoj ili akademskoj godini mogu se dobiti 3 dodatna boda.


Točan iznos koji će dobiti svaki učenik i student još nije poznat. Dosad su učenici dobivali 600 kuna mjesečno, a studenti 800. Za stipendiste se ukupno izdvajalo 270 tisuća kuna, a sigurno će se i dalje zadržati barem na toj razini.