Raspodjela vezova

Nove marine u Novom: Domaći vlasnici brodica napokon doplovili na svoje

Franjo Deranja

Foto F. Deranja

Foto F. Deranja

U luci Muroskva i marini Podbaran gotovo stotinu novih vezova namijenjeno je i dodijeljeno domaćim vlasnicima brodica



NOVI VINODOLSKI Nakon više desetljeća želja i snova o marini, Novljani su dočekali prvu, onu u uvali Muroskva, a uskoro će biti dovršena i druga na predjelu Podbaran. Luka Muroskva već je ugostila i udomila prve desetke brodova i jahti nautičara koji su jedva dočekali ovakav pomorsko-nautički objekt otvorenog tipa, a blizina europskih gradova i prijestolnica motivira ih na česte i sve brojnije dolaske.


Mnogo je pitanja visjelo u zraku kada je bila riječ o domicilnim vlasnicima plovila, barki, brodica i jedrilica. Dvojbe su ubrzo otklonjene, a odnedavno je u funkciji skoro stotinu novih vezova koji su namijenjeni te dodijeljeni domaćim vlasnicima brodica.


To potvrđuje i ravnatelj Županijske lučke uprave u Novom Vinodolskom Velo Antić, koji je potvrdio da je već 80 vezova dodijeljeno u budućoj marini na predjelu Podbaran. U luci Muroskva od ukupno 180 vezova domicilnim vlasnicima brodica i barki pripalo je 10 posto, pa je tako još 18 vezova u budućem korištenju domaćih vlasnika.Ove novosti pozitivno su primljene kod mještana među kojima je znatan postotak uvijek bio orijentiran na more i na sportsko-ribolovne aktivnosti.

Luka Muroskva i Marina Podbaran značajno će pridonijeti turističkom imidžu Novog Vinodolskog koji je stoljećima svojom urbanom koncepcijom i starom gradskom jezgrom bio orijentiran više na život podalje od mora. Ovime Novi postaje pravi primorski grad u svakom smislu i u punom značenju tih atributa. Dodatni argument je što će u obje nove marine biti gotovo 400 vezova za brodove nautičara, a kada se tome pribroji skoro stotinu vezova za domaće vlasnike barki i brodica, brojka se penje na impresivnih pet stotina vezova.




I to je jedan pozitivan pomak kojim Novi Vinodolski kroči prema svojoj 150. obljetnici organiziranog turizma!