Predstavljanje

Nova knjiga Franje Deranje: “Bubadestruktor”, zavičajni roman s krimi elementima

Ivor Balen

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Radnja romana odvija se na potezu od Novog Vinodolskog do Rijeke, a bavi se suočavanjem sa stvarnošću, ironijski komentira svakodnevicu i upozorava na otuđenost koju donosi suvremena tehnologija. Prvi Deranjin roman, »Odrastanje«, objavljen je 2006. i od tada svake godine objavi po jedan roman, rečeno je na predstavljanju



CRIKVENICA Publicist, novinar i pisac Franjo Deranja promovirao je svoju 12. knjigu, zavičajni roman s krimi-elementima »Bubadestruktor«. Promocija je održana u Vijećnici Grada Crikvenice, gdje se moglo čuti da se roman odvija na potezu od Novog Vinodolskog do Rijeke, a teme kojima se bavi su suočavanje sa stvarnošću, ironijski komentar svakodnevice i upozorenje na otuđenost koju donosi suvremena tehnologija. Promocija je prvi crikvenički događaj ove godine u okviru Mjeseca hrvatske knjige, nakon samog otvaranja koje je održano u ovom gradu.


Nepotrebno izmišljati


– Svaki put mislim da mi je knjiga koju sam objavio zadnja, a pišem samo da ne bih trebao govoriti – našalio se autor, dodavši da kao novinar ima mnogo susreta s raznim ljudima i sudbinama, što na koncu dovodi do njegovih romana.


– Da se priča sačuva, a izvor zaštiti, najlakše je napisati roman. U novinarstvu se prenosi stvarnost, a u romanu možete pisati što god mislite da se događa. A često je život toliko maštovit da i ne morate izmišljati. Pisanje je ponekad i bijeg od stvarnosti, ali nadajmo se ipak da će nam stvarnost biti bolja, rekao je Deranja.Autora je predstavila profesorica Marija Gračaković, rekavši da je Deranja u novinarstvu od 1967. godine.Prvih dvanaest

– Radio je na Radio Rijeci, za Hinu i Novi list, za koji još uvijek piše te je bio suradnik još brojnih medija. To je čovjek koji živi novinarstvo i uvijek zna naći pravi detalj i priču koja odgovara trenutku. Mijenjali su se svjetonazori, ali Franjo Deranja je uvijek vjeran svom poslu i novinarskoj etici, rekla je Gračaković, dodavši da je prvi Deranjin roman, »Odrastanje«, objavljen 2006. i od tada svake godine objavi po jedan.


Sve romane objavila je Nakladnička kuća Glosa iz Rijeke. Ovaj roman je u sunakladništvu s knjižnicama iz Crikvenice i Novog Vinodolskog.– Jako je malo ljudi koji uspijevaju objaviti i jednu knjigu, a kamo li dvanaest. Vjerujemo da ovo nije kraj, nego samo prvih dvanaest – rekla je Ksenija Čulina iz Glose. Na promociji se okupilo 50-ak ljudi, a u glazbenom dijelu večeri nastupio je gitarist Džoni Švarc.