Rasprava o turizmu

Nakon novih marina, na redu i hoteli u Novom

Anto Ravlić

Lišanj krenuo u adaptaciju i dobit će četiri zvjezdice  / foto A. RAVLIĆ

Lišanj krenuo u adaptaciju i dobit će četiri zvjezdice / foto A. RAVLIĆ

Rasprava je pokrenuta nakon pitanja Zorana Butorca (PGS) da li Novi Vinodolski ima plan za cjelogodišnji turizam i konstatacijom da Novi živi tek dva mjeseca. Gradonačelnik Piškulić najavio je niz adaptacija hotela



Obzirom da Novi Vinodolski živi od turizma logično je da se najviše vremena na sjednici gradskog vijeća Novog Vinodolskog posvetilo turizmu. Rasprava je pokrenuta nakon pitanja Zorana Butorca (PGS) na aktualnom satu da li Grad Novi Vinodolski ima plan za cjelogodišnji turizam i konstatacijom da Novi živi tek dva mjeseca. Butorac je predložio da se sa zove tematska sjednica o turizmu.


Gradonačelnik Velimir Piškulić je rekao da će ponoviti ono što uvijek ponavlja, a to je da grad može sudjelovati u turizmu indirektno i podupirati ga, ali da bez hotela turizma. Piškulić je istaknuo da se po pitanju hotela nešto događa.


Klek i dizalica


Vlasnici hotela Lišanj krenuli su u adaptaciju, novog i starog dijela, koji će ići na četiri zvjezdice. Uređenje depandansi ostaje za sljedeću jesen jer u njima ove godine borave radnici koji uređuju hotel. Ima novina i po pitanju hotela San Marino. Mađarski vlasnici mijenjaju projekt kako bi povećali kapacitet s 54 na 82 sobe. Kad se dogovore sa jedinim preostalim stanarima, krenuli bi u adaptaciju hotela početkom sljedeće godine i hotel bi bio u funkciji 2009. godine.




Slovenski vlasnici parcele na kojoj je srušen stari hotel Klek i kani se graditi novi Klek kažu da imaju novac za podizanje hotela, ali ih smeta dizalica za brodove jer tvrde da uz hotel s pet zvjezdica ne priliči dizalica, referira novljanski gradonačelnik dodajući da smatra da se da napraviti red i dogovoriti radno vrijeme dizalice kojoj i je mjesto u luci. Kod nas je bila i obitelj Ivanović i prezentirala projekt butik hotela s 12 soba, isključivo bi se orijentirali na kulturni turizam, lokacija je od vile Katice prema Slavuju. Za lokaciju za hotel na Glavici su već bila tri zainteresirana investitora, Nijemac grize najžešće, nabraja Piškulić.


– Zaboravimo cjelogodišnje poslovanje, ali deset mjeseci je moguće, zaključio je gradonačelnik Piškulić.


– I previše, dometnuo je Butorac.


– Slažem se, uzvratio je gradonačelnik.


Butorac i gradonačelnik se nisu složili oko plaža.


– Želimo hotele s četiri i pet zvjezdica, a radimo plaže za jednu zvjezdicu, rekao je Butorac.


– E, tu se ne slažem, odgovorio je Piškulić dodajući da su reakcija na uređenja plaža na bribirskoj obali dobre, a da će se nastaviti uređivati i glavna plaža.


Dvije marine su tu, projekt Aglomeracije ide, turizam se otvara u Novom, ističe Piškulić. Predsjednik gradskog vijeća Neven Pavelić je istaknuo da se stvaraju preduvjeti za lovni turizam, da se uređuje nogometno igralište na Bahalinu kako bi se moglo primiti ekipe na nogometne pripreme. Sve su to aktivnosti usmjerene ka turizmu izvan sezone.


Mažuranićev park


Vijećnik Saša Đujić (SDP) podsjetio je gradonačelnika da ga je na početku mandata pitao što je s uređenjem Parka Ivana Mažuranića koji nikako ne pristaje turističkom Novom.


Piškulić objašnjava da je krenula inicijativa prema nadležnoj Primorsko-goranskoj županiji da se da koncesija za pojas od male rivi e do Crvenog križa. Zainteresiranih ima, mislilo se dati jednom subjekt u u konceaiju, ali izgleda da će ih biti više jer je u pitanju velik zalogaj. Ići će se u koncesiju da već do sezone bude spremna plaža. Ove godine ćemo park zaštiti žičanom ogradom od pola metra, a postoji dobar projekt za park. Do ljeta neće biti u željenom stanju, ali će bolje izgledati, najavio je Piškulić.