Poljoprivredne aktivnosti

Najstarija loza na svijetu Mariborska trta zasađena u Crikvenici

Nataša Car

Snimila Nataša CAR

Snimila Nataša CAR

Dok se krčio teren buduće agrozone, nađena je vinova loza za koju se još ne zna koje je vrste. Sorta će biti poznata nakon provedbe DNK analize, no ono što je sada već sigurno jest da se radi o autohtonoj crikveničkoj lozi. Odlučeno je da se ona zasadi uz poznatu Mariborsku trtu koju je predstavio mariborski viničar Stane Kocutar



CRIKVENICA Danas je u Crikvenici zasađena najstarija loza na svijetu, Mariborska trta. Uz nju je zasađena i autohtona crikvenička loza za koju još nije poznato koje je vrste jer DNK analiza još nije napravljena, no nađena je na području buduće agrozone između Dramlja i Jadranova. Zasađivanjem dviju loza obilježen je početak poljoprivrednih aktivnosti na području Crikvenice.


U 11 sati ispred Gradske galerije u Crikvenici okupljenima se obratio gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina koji je obrazložio značaj sađenja Mariborske trte.


Ovime se naime obilježava početak poljoprivrednih aktivnosti u Crikvenici. Prije nekoliko godina rodila se ideja o razvijanju poljoprivrede u Crikvenici, a uskoro je nađen i pogodan teren između Dramlja i Jadranova.




Grad je već krenuo u pripremu infrastrukture, a uskoro slijedi dovođenje vode i struje na to područje. Kad sve bude spremno Grad će dati zamljište u zakup, a Rukavina je istaknuo da je cilj što prije krenuti u realizaciju projekta.


Na području grada već postoje slične privatne inicijative, a svi ovi projekti služit će i turizmu, primarnoj djelatnosti u Crikvenici. Osim sunca i mora Crikvenica će tako uskoro moći ponuditi i svoj autohtoni domaći proizvod.


Dok se krčio teren buduće agrozone, nađena je vinova loza za koju se još ne zna koje je vrste. Sorta će biti poznata nakon provedbe DNK analize, no ono što je sada već sigurno jest da se radi o autohtonoj crikveničkoj lozi. Odlučeno je da se ona zasadi uz poznatu Mariborsku trtu koju je predstavio mariborski viničar Stane Kocutar.


Gostima je objasnio kako je još 1972. godine ustanovljeno da je loza stara između 350 i 400 godina, a uskoro je registrirana kao najstarija na svijetu.


Maribor je 1990. godine počeo slovenskim gradovima poklanjati cijepove stare trte, a osam godina kasnije počela se poklanjati gradovima prijateljima izvan slovenskih granica.


Loza je tako zasađena i u Melbourneu, Parizu i Vatikanu, a ovim mjestima sada se pridružila Crikvenica, kao 89. grad izvan Slovenije kojem je poklonjen cijep najstarije loze na svijetu.


Kocutar i Rukavina zajedno su zasadili dvije loze ispred Gradske galerije, a Kocutar je poručio kako se nada da će se dobro primiti. Crikveničkom je gradonačelniku vinski vitez Milan Razdevšek predao dokument s potpisom gradonačelnika Grada Maribora dr. Andreja Fištraveca i pečatom Grada Maribora, što se standardno predaje prilikom darovanja stare trte.


U organizaciji sađenja loza sudjelovao je i mariborski umirovljenik Željko Frković, a program su glazbom obogatili Trio Crikvenica i Udruga umirovljenika Grada Crikvenice Sunce.