Potreban dogovor

Najava zahtjeva za moratorijem građevinskih radova uzburkala duhove u Vindolskoj općini

Anto Ravlić

Turisti traže mir, građevinari kažu da ne rade pola godine – Bribir / arhiva NL

Turisti traže mir, građevinari kažu da ne rade pola godine – Bribir / arhiva NL

Ako je turist »kriv« da građevinari ne zarađuju, neka nam se izađe u susret kroz poticaje. Moj je prijedlog da sjednemo svi zajedno za stol, građevinari, iznajmljivači, Turistička zajednica i Općina. predlaže predsjednik Udruženja obrtnika, i sam građevinar, Kristijan Koščić



Najava zahtjeva za moratorijem na građevinske radove tijekom turističke sezone na osnivanju Udruge za turizam Vinodolske općine uzburkala je duhove u Vinodolskoj dolini. Kao i uvijek kod Hrvata, brzo je došlo do podjela. SDP je oštro napao iznajmljivače, a stigla je podrška dijela građevinara koji su proteklih godina stopirali u startu svaki pokušaj uvođenja zabrane radova tijekom sezone. Nije problem prisutan samo u Vinodolskoj općini. Regionalna udruženja obrtnika traže od Hrvatske obrtničke komore pokretanje postupka ocjene ustavnosti članka 132. Zakona o gradnji kojim je regulirana zabrana obavljanja građevinskih radova. Građevinari smatraju da je zabrana neustavna.


Nadoknada štete


Ipak, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, i sam građevinar iz Triblja, Kristijan Koščić, poziva na razum i dogovor.


– Ima mjesta za kompromis, razgovarali smo o tome na sjednici obrtničkih komora. Ako je turist »kriv« da građevinari ne zarađuju, neka nam se izađe u susret kroz poticaje. Lako se može povećati turistička pristojba i dio izdvojiti za naknadu štete građevinarima. Ne trebamo izmišljati toplu vodu, Europska unija ima modele, ugledajmo se u turističke zemlje poput Italije, Francuske i Portugala koje pomažu građevinarima. Može zabrana, ali da se građevinarima nadoknadi šteta. Dvadesetak građevinskih obrta radi u Vinodolskoj općini, to je stotinjak zaposlenih ljudi. Moramo misliti na svakog čovjeka. Spominjemo da turizam zadržava ljude, otvara radna mjesta. Ista je situacija u građevini. Imamo deficit radne snage, ljudi nam odlaze iz zemlje, jer nema posla, a bit će ga još manje ako budemo kraće radili. Uzmite ovu godinu. Siječanj, veljača i polovica ožujka zima. Još zabrana. I gdje smo? Pola godine ne radimo. Ljeti je dug dan, kad ćemo pokrivati kuću ako ne ljeti, kad je vrijeme sigurno. Nisam za to da se kopa strojevima, ali sam i protiv kompletne zabrane. Ne idemo u konfrontaciju, no ne može se odmoći nama da bi se pomoglo drugima. Moj je prijedlog da sjednemo svi zajedno za stol, građevinari, iznajmljivači, Turistička zajednica i Općina. Nećemo se preko novina prepucavati, predlaže Koščić i dodaje da kod zabrane građevinskih radova nisu jednaki kriteriji jer neki mogu sve, a nekima se odmah sjeda za vrat.





Recimo, dođu Zagrepčanin ili Slovenac mjesec dana u svoju vikendicu ili kuću i žele je adaptirati dok su tu. Što da radimo? Sve zabrane su neodređene. Dopušten je tihi rad. Što je to tihi rad? Tko može definirati što je tihi rad? Susjed koji ima goste ili ja? Neka grad ili općina napišu što se može, a što ne može. I problem riješen. No, neće nitko propisati jer se svi ograđuju, kaže Kristijan Koščić.



Suživot


Za suživot građevinara i turizma ruku diže i vlasnica građevinske firme Finab Elvira Abdić Jelenović.


– Finab je građevinska firma registrirana u Karlovcu, ali svoju djelatnost obavlja na području Crikvenice. Područje obavljanja djelatnosti nije slučajno, obzirom da se gotovo 90 posto građevinskih djelatnosti koje ugovorimo, naslanja na ulaganje u turističku infrastrukturu. Primijetili smo da nakon odlične turističke sezone imamo značajno više posla za pripremu naredne sezone, što zbog bolje zarade i mogućnosti ulaganja, što zbog potrebe održavanja. Posebno nas veseli razvoj turizma u Vinodolu, gdje smo u zadnje dvije godine angažirani na 15 projekata. Samo lani izgradili smo četiri bazena na području Vinodolske općine, a nove ugovore već potpisujemo, ističe Elvira Abdić Jelenović.


Što ako turizam stane?


Crikvenički gradski vijećnik i selački ugostitelj Dado Šnajdar smatra da se gubi vrijeme na bespotrebne rasprave.


– Turizam je gospodarska grana na koju se oslanja kompletno gospodarstvo, a ne samo građevina. Bojim se pomisliti što bi se dogodilo sa svima koji su indirektno oslonjeni na turizam, da sam turizam stane. Moj stav je da zabrana gradnje mora biti. Turisti koji dolaze kod nas sve više inzistiraju na doživljaju i miru i najmanje što bi im trebali ponuditi je buka strojeva. I sam sam zainteresiran za izgradnju kuća za odmor visoke kategorije u Vinodolu, a jedan od presudnih faktora kod odluke o investiranju je garancija da će moji gosti minimalno 120 dana biti zaštićeni od buke. Mi se bavimo temeljnim pitanjima, a susjedi i konkurencija kvalitetom. Recimo, Krk ima zaštićeno osam gastronomskih proizvoda, a Vinodolska općina i Crikvenica niti jedan.


Priznato i prepoznato


Potražili smo razmišljanje autoriteta po pitanju privatnog smještaja, donedavno predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-a, danas konzultanta u turizmu Nede Pinezića koji nam je u uvodu rekao da je napad na iznajmljivače toliko groteskan da je pitanje treba li ga uopće komentirati. Pinezić je apelirao da se stranačke boje apsolutno odstrane iz diskusije, jer nemaju što raditi po pitanju pogleda na razvoj turizma.


– Danas se kao središnji društveni problem nameće zaustavljanje trenda iseljavanja i omogućavanje egzistencije generacijama koje dolaze. Svaki kraj, svaka lokalna zajednica ima svoju socioekonomsku platformu na kojoj temelji budućnost. Jasno da temelje egzistencije nećemo tražiti kroz eksploataciju šuma ili našeg rudnog bogatstva jer bi dugoročno gubili resurse i budućnost. Naše bogatstvo i budućnost su korištenje okoliša za proizvodnju hrane te spajanje poljoprivrede i turizma. Na našoj ostavštini i sačuvanom okolišu moramo ići u susret potražnji koja već postoji, koja je priznata i prepoznata. To je turizam u kojem ima posla za sve, od građevinara, širokog spektra obrtnika do digitalne tehnologije. Deseci zanimanja u suživotu su s turizmom. Mali građevinari ne žive od velikih investicija, žive od turizma koji potencira graditeljstvo. Ako se na nekom području događa turizmofobija, stat će interes turista, stat će interes investitora, zaustavit će se građevinska aktivnost. Turizam funkcionira, a sve ostalo može biti plan lijepih želja. Ako sagledamo situaciju u zadnjih deset godina, recite mi na čemu možemo temeljiti budućnost u našem kraju. Ne razumijem prijepore, napad na turizam je piljenje grane na kojoj sjediš, poručio je Pinezić.