Odluka

Nagrade grada Novog: Gotovo svi predloženi su i – nagrađeni

Nataša Car

Godišnje nagrade idu Ženskom rukometnom klubu Vinodol i Nogometnom klubu Vinodol, Plesnoj udruzi Nataliya – baletnoj skupini Latice, Mladeži DVD-a San Marino, učeniku Antonu Biliću i studentici Edoni Hoxhi te tvrtkama Curo i Oris catering



NOVI VINODOLSKI Za godišnje Nagrade Grada Novog Vinodolskog za 2018. godinu stiglo je osam prijedloga, a Komisija za dodjelu priznanja prihvatila ih je sedam. Odbijen je jedino prijedlog Hane Međić koja je predložila članicu Plesnog kluba Dance Queen iz Kraljevice Lejlu Burić za godišnju nagradu iz područja sporta.


Razlog za odbijanje obrazložen je time da se za uspjeh cijele grupe ne može nagraditi jedna osoba, a sam Plesni klub već je nagrađen od strane Grada Kraljevice. Ostale prijedloge Komisija je prihvatila, kao i članovi Gradskog vijeća, i to jednoglasno. 


Godišnja nagrada iz područja sporta dodijelit će se Ženskom rukometnom klubu Vinodol i Nogometnom klubu Vinodol, iz područja kulture Plesnoj udruzi Nataliya – baletnoj skupini Latice, iz područja vatrogasnih djelatnosti Mladeži DVD-a San Marino, iz područja obrazovanja učeniku četvrtog razreda SŠ dr. Antuna Barca u Crikvenici Antonu Biliću i studentici medicinsko-laboratorijske dijagnostike na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu Edoni Hoxhi te iz područja poduzetništva tvrtki Curo d.o.o. i Oris cateringu d.o.o.





Na aktualnom satu najviše se raspravljalo o božićnicama za umirovljenike, točnije njihovom nedostatku. Mihaela Jovanovića zanimalo je obrazloženje te smatra da se one dijele samo u izbornim godinama. Gradonačelnik je rekao kako se ne dijele samo u izbornoj godini jer su predviđene za 2019., a njegov zamjenik Tomislav Cvitković dodao je da će se pokušati održati kontinuitet kako bi se nastavile dijeliti i nakon toga.



Rasprava o kriterijima


Iako su prijedlozi prihvaćeni, ova točka dnevnog reda nije prošla bez rasprave. Saša Đujić istaknuo je kako još uvijek nisu propisani kriteriji za dobivanje priznanja, iako je gradonačelnik već prošle godine rekao kako se odluke o nagradama više neće donositi na ovaj način. Smatra da bi nagrada trebala imati velik značaj, a to se može postići samo uvođenjem jasnih kriterija. Zasad je moguće da više kandidata dobije nagradu u istoj kategoriji, a gotovo svi predloženi su i nagrađeni. Đujić je zaključio da zasigurno svi dobitnici i zaslužuju nagradu, ali bez obzira na to, ne bi je trebali svi moći dobiti jer to umanjuje njezinu vrijednost.


Gradonačelnik je rekao kako mu ne smeta broj nagrađenih, a posebno ga veseli što su prepoznati uspjesi u poduzetništvu i činjenica da su ovogodišnji dobitnici mladi ljudi. Ipak, slaže se da je Odluka po kojoj se dodjeljuju nagrade zastarjela i da je treba izmijeniti.


Izmjene PUP-a Prisika


Marinko Buljat koji je i član Komisije, istaknuo je da kandidati mogu sami sebe predložiti, kao što je slučaj sa Ženskim rukometnim klubom Vinodol, a smatra da bi, ukoliko se budu uvodili novi kriteriji, to trebalo biti onemogućeno. Kandidate bi trebao moći predložiti samo netko izvana.


Donesena je i Odluka o donošenju 5. Izmjena i dopuna Provedbenog urbanističkog plana Prisika u Novom Vinodolskom. Tatjana Basar iz projektnog biroa 2A d.o.o. iz Karlovca predstavila je izmjene i naglasila kako se uglavnom radi o ukidanju strogih markica koje su ograničavale dobra i kvalitetna rješenja.


Plan iz 1995. nije udovoljavao potrebama investitora, kupaca, pa ni same arhitekture, novi plan omogućuje spajanje i razdvajanje čestica, što je karakteristika suvremenog urbanizma koji je odbacio striktna ograničenja koja ne dopuštaju određenu fleksibilnost.