Uspješna godina

NAUTIČKA ATRAKCIJA Priznanje Pet sidara ponos je i veliki poticaj Marini Novi

Franjo Deranja

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Ova luka nautičkog turizma u Novom Vinodolskom dobila je u srpnju iznimno priznanje 5 sidara, usporedivo s hotelskih 5 zvjezdica, a to priznanje na hrvatskoj obali Jadrana nosi jedino ova marina



NOVI VINODOLSKI Iza novoizgrađene Marine Novi prva je godina u kojoj je otvorena kao nova i atraktivna odredišna luka mnogim nautičarima, pa uz to, istodobno, i prva ljetna turistička sezona! Vrlo uspješna. Doduše, nema mogućnosti usporedbe s eventualno nekom prethodnom jer joj je ovo u 2018. godini bila sezona-prvijenac, ali je i ovaj početni rezultat vrijedan. Toliko vrijedan da bi ga valjalo uzeti za vlastiti ogledni primjer i za uzor pa ga onda u ovoj godini i – ponoviti! Ili, još bolje: premašiti!


Marina Novi prošlog ljeta ponudila je nautičkom turističkom tržištu 214 vezova u moru i još, zasad, desetak mjesta na suhom, s tim da je u blizini upravo u gradnji i uređenju tzv. suha marina u kojoj će se moći čuvati i eventualno remontirati još novi deseci brodica. Već početkom srpnja ta luka nautičkog turizma dobila je iznimno priznanje: 5 sidara! Uspoređuje se to s hotelskih 5 zvjezdica, a to priznanje, tih 5 sidara, na hrvatskoj obali Jadrana nosi jedino ova marina!


U središnjem objektu tri su luksuzna apartmana s kvalitetom ponude i komfora na razini upravo onih hotelskih 5 zvjezdica, a već prvi dojam, od ulaska u objekt i susreta s recepcijom, upućuje na vrhunsku razinu i interijera i usluge.


Posebno odredište




Maštovitost investitora i izvođača radova, a to je G.P.P. Mikić Omišalj, zajedno s projektantom učinila je od ove marine posebno odredište, ne samo koristeći pogodnost da se nalazi u novljanskoj gradskoj luci i na predjelu Podbaran, pa čitavoj slici i panorami grada daje posebnu vizuru, već je podizanjem bazena i sunčališta, uz restoran, na razinu prvog kata stvorila i posebnu atrakciju.


Prvi susret »u prizemlju« jest dječje igralište i caffe bar Gat, a sadržaji na toj razini povezani su s onima na katu, osim stubištem, i liftom. Vlasnik je učinio i okoliš zanimljivim i posebno atraktivnim dopremanjem više stogodišnjih maslina koje su svoje novo stanište, nakon otočnog, dobile upravo u novljanskom tlu.


Marina je opremljena elektroničkim proactive boat care sustavom, zahvaljujući čemu svaki vlasnik broda može u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta i udaljenosti vidjeti sliku svojeg plovila i svake pojedinosti na njemu. Prve desetine i stotine nautičara došle su iz Slovenije, Njemačke i Austrije.


Na sekundarnom lukobranu mogu se vezati i brodovi do 60 metara dužine, a u planu je i suradnja s dvjema čarter kompanijama za dolazak i privez jedrenjaka. Prvu sezonu marina je ostvarila s tridesetak zaposlenika, a taj broj mogao bi i porasti, pogotovo nakon uređenja obližnje suhe marine.


– Zadovoljni smo startom, ali su naše ambicije znatno veće, posebice nakon što se za ovaj objekt pronese glas na širem međunarodnom planu – govori Nikola Turčić-Mikić, osnivač i vlasnik tvrtke koji je sada u ulozi prokurista, dok je njegov sin Nikola Turčić, direktor tvrtke, zahvalan za prva visoka priznanja.


Velika obveza


– Ovaj projekt zauzima posebno mjesto u grupaciji Mikić i daje novu dimenziju našem poslovanju, zbog čega smo i posebno ponosni na Marinu Novi. Iznimno priznanje 5 sidara ujedno je i velika obveza koju ćemo nastojati opravdati te djelovati u skladu sa standardima što smo ih sami postavili. Posebne čestitke zaslužuju naši djelatnici koji su u ovaj projekt uložili svoj trud na čemu im zahvaljujem. Na svima nama je da našim nautičarima pružimo uslugu vrijednu razine kvalitete »5 sidara«, u što smo sigurni i u što vjerujemo da ćemo ostvariti, pogotovo s obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u radu s Hotelom Malin u Malinskoj i našim hotelijerstvom, na što smo posebno ponosni.


Zahvalni smo i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i ministru Olegu Butkoviću te Ministarstvu turizma i ministru Gariju Cappelliju koji su nam davali značajnu potporu još u tijeku gradnje Marine Novi – rekao je direktor Nikola Turčić.Očito je, moglo bi se reći, da je priznanje 5 sidara, prema rješenju Ministarstva turizma, osim što je i obveza, ali svakako i dobar i veliki propeler za uspješan rad i daljnju plovidbu nove novljanske marine – Marine Novi!