Investicija

NAJVEĆE ULAGANJE JADRANA Četiri zvjezdice samo 13 koraka od crikveničke glavne plaže

Anto Ravlić

Na nekadašnjoj poznatoj plesnoj terasi izgrađen je bazen / arhiva NL

Na nekadašnjoj poznatoj plesnoj terasi izgrađen je bazen / arhiva NL

Jučer je obnovljeni hotel Esplanade primio prve goste. Predviđeno je da taj objekt, sada s četiri zvjezdice, bude elitni hotel u Jadranovoj grupaciji te da u dogledno vrijeme dobije i petu zvjezdicu



U 13 sati hotel Esplanade još je vrvio od radnika i djelatnika Jadrana koji su šminkali hotel, punili barove i čistili stakla. Sat kasnije u hotel udaljen 13 koraka od glavne crikveničke plaže ušli su prvi gosti.


Hotel Esplanade najveći je zalogaj Jadrana u proteklih dvadesetak godina. Iskustva su se hvatala tijekom obnove hotela Slaven i kampa Selce koji su podigli kategoriju s dvije na tri zvjezdice, još veći izazov bilo je podizanje najvećih Jadranovih hotela, Omorike i Katarine, s dvije na četiri zvjezdice. Esplanade je zasad šlag u ulaganja koja su krenula izlaskom iz stečaja prije tri i pol godine. Strateškim poslovnim planom Jadrana do 2025. godine upravo je hotel Esplanade predviđen kao elitni među osam hotela Jadranove grupacije.


Rekonstrukcije i dogradnja hotela započela je krajem 2014. godine dok je izvedba projekta koji je izradio zagrebački ured AR projekt Dumančić započela u listopadu prošle godine. Hotel će u početku biti kategoriziran s visoke četiri zvjezdice, a u planu je podizanje na pet zvjezdica nakon stabilizacije tržišta više kategorije u Crikvenici.





U Esplanadi je zaposleno 35 djelatnika Jadrana, a u planu je da hotel bude otvoren veći dio godine. Interesa ne nedostaje. Cijene nisu za prosječan džep. Polupansion u dvokrevetnoj sobi za jednu osobu stoji stotinjak eura. Traženi su i apartmani, jedan apartman za pet osoba otišao je za 900 eura dnevno. Sezona je u punom jeku pa je svečano otvaranje hotela prolongirano za rujan.



Izvorno i moderno


Hotel Esplanade je dijelio tužnu sudbinu Jadrana. Godine 2001. godine u većem dijelu je izgorio te djelomično bio izvan funkcije. U novu Esplanadu se uložilo 42 milijuna kuna. Gostima će ponuditi 30 soba i osam apartmana s ukupno 76 kreveta u dva objekta. Stari dio hotela, izgrađen 1929. godine, vraćen je u izvorni izgled. Aneks dograđen sedamdesetih prošlog stoljeća je kompletno izmijenjen. Recepcija, SPA centar, konferencijska dvorana te dva bara nalaze se u spojnom dijelu koji je ponovno izgrađen iz temelja dok je nekadašnja poznata plesna terasa dobila bazen te veliko sunčalište na četiri razine.


Glavni izvođač radova je Projektgradnja iz Slavonskog Broda dok je nadzor povjeren FIM inženjeringu iz Velike Gorice. Angažiran je velik broj kooperanata i dobavljača. U Jadranu s ponosom ističu hrvatske proizvode koji su ugrađeni u hotel, a na podugačkoj listi nalaze se tvornica rasvjete Dekor iz Zaboka čija su sva rasvjetna tijela, Končar koji je opremao kuhinju, Plana stolarija – proizvođač svih drvenih prozora i vrata na staroj zgradi objekta, Pavić plast na čijim će madracima gosti spavati, TT wellness koji je proizveo saune i mnogi drugi.


Šarm vremena


Posebna pažnja posvetila se je hortikulturnom uređenju okoliša hotela za što je projektno rješenje izradila tvrtka PZ Oleander, dok je izvođač bilo crikveničko komunalno poduzeće Eko Murvica te tvrtka hortikultura Ćosić koji su ugrađivali travnjake.


Obzirom da se radi o reprezentativnom objektu posebna pažnja posvećena je dizajnu interijera koji potpisuje DP interior design iz Rijeke. Gotovo svaka soba je na neki način drugačija. Sobama dominiraju foto tapete i fotografije na platnu stare Crikvenice iz arhive najstarije fotografske radnje u Crikvenici Foto Ivančić te namještaj izrađen po mjeri u stolarskoj radionici Bonsai s Hreljina. Stari dio hotela ima šarm vremena u kojem se hotel gradio, a novi dio hotela je moderno uređen. Zanimljivost novog dijela hotela su sigurno pet friendly sobe s pločicama umjesto parketa i s terasom za kućne ljubimce. Hotel ima pet liftova. Prilagođen je invalidima kojima je namijenjeno i evakuacijsko dizalo koje jedino, bez opasnosti, ostaje funkcionirati u slučaju opasnosti.


Poseban izazov


– Esplanade je za nas bio poseban izazov, ne samo radi zahtjevnog projekta u poslovnom i tehničkom smislu već i svojeg povijesnog nasljeđa te velikog interesa Crikveničana kod kojih postoji izrazita emocionalna povezanost s Jadranom, a posebno s kultnim hotelima kao što je Esplanade. U Esplanadi ne postoje tipske sobe već se traži individualan pristup projektiranju, ali i opremanju, dekoraciji i usluzi. Ovo je naš prvi design hotel za koji planiramo dodatno širenje kapaciteta u današnjoj upravnoj zgradi Jadrana te pansionu Slavija, koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela čime će Esplanade postati integralni hotel, izjavio je predsjednik uprave Jadrana Dino Manestar koji bi ubuduće trebao imati ured negdje kod današnjeg objekta HAK-a na Jadranskoj magistrali, na ulazu u Crikvenicu.