Veliki uspjeh

Mlada Crikveničanka Tea Mataija prvakinja države u modelarstvu i maketarstvu

Anto Ravlić

Ivo Tkalec i Tea Mataija,

Ivo Tkalec i Tea Mataija,

Učenica petog razreda Tea Mataija bez greške je ispunila zadatak koji je trajao deset sati, a napravila je pisaći stol s policama. Nastupila i osmašica Paula Tomičić koja je izradila ksilofon



CRIKVENICA Mlada Crikveničanka Tea Mataija postala je državna prvakinja u modelarstvu i maketarstvu. Učenica petog razreda OŠ Zvonka Cara pobijedila je na 59. Državnom natjecanju Mladih tehničara u Primoštenu.


Crikvenicu, svoju školu i Primorsko-goransku županiju na državnom natjecanju predstavljala je i Paula Tomičić. Učenica osmog razreda natjecala se u kategoriji modelarstva uporabnih tehničkih tvorevina. Tea je imala zadatak napraviti pisaći stol s policama, a Paula Tomičić je morala izraditi ksilofon.


Najprije da razriješimo upitnike koji su se pojavili kad iz škole javljaju o uspjesima djevojčica, a ne dječaka na natjecanju tehničara.




– Promijenilo se. Nekad smo imali samo dečke, a danas je sasvim normalno da se natječu i pobjeđuju djevojčice. Nije se promijenilo samo kod učenika. Prije 20-30 godina muškarci su u 90 posto slučajeva bili učitelji tehničke kulture, danas je omjer 50:50 posto, objašnjava učitelj tehničke kulture i mentor Ivo Tkalec koji godinama vodi pobjedničke ekipe OŠ Zvonka Cara na županijskim i državnim natjecanjima.


Umijeće je bilo stići na državno natjecanje. Djevojke su na državno otišle nakon pobjeda na županijskom natjecanju, a do pobjede se nije moglo tek tako. Na županijskom natjecanju ogledalo se 110 učenika u 11 tehničkih disciplina. Na primjer, u obradi materijala, elektrotehnici, robotici, automatici… PGŽ jedino nije imao robotsko spašavanje žrtve, a da je dio natjecanja na državnoj razini.


Samo na prvi pogled čini se da je natjecanje zabava. Istina je da za dobar plasman treba imati jako puno strpljenja i smirenosti, preciznu ruku i oko. – Zaista nije jednostavno. Najprije treba proučiti nacrt, a potom rezati i sastavljati. Praktični dio natjecanja traje osam sati, a treba dodati i test koji traje dva sata, objašnjava mentor Tkalec.

U sklopu tehničkih aktivnosti u OŠ Zvonka Cara velika pažnja pridaje se prometnoj kulturi. Crikvenička škola jedna je od rijetkih osnovnih škola u PGŽ-u u kojoj se osposobljavaju učenici petog razreda za vozače bicikla, što predstavlja novinu u osnovnom školstvu.


Crikveničani su predstavljali Hrvatsku i na europskom prvenstvu. Uspjesi nisu novina crikveničkoj školi, prije tri godine u OŠ Zvonka Cara stiglo je treće mjesto u Hrvatskoj iz foto tehnike.