Selačka mantinjada

“Mlaća prazne slame” u Selcu: Bit će bogat urod zemlje

Biljana Savić

Foto E. Dujić

Foto E. Dujić



Jučer u poslijepodnevnim satima Selačka mantinjada je s mesopustom, koji se ove godine zove Obećanko jer je dao mnoga obećanja, a nije ih ispunio, krenula na predio mjesta koji se zove Brdo ili Klanac i »pokupila« za sobom mlatačice, žene s grabljama, žene u svečanim i radnim narodnim nošnjama, baškote i kavu. Stvorena je povorka šarenila, tradicije, raznih generacija i ljubavi prema mjestu – duga gotovo od Brda do Jame. Povorka se tradicionalno kretala prema crkvi sv. Josipa, kroz Uski pa na rivu i preko palade do nove palade, pa nazad na placu. Nakon povorke uslijedio je jedinstven običaj – mlaća prazne slame. Selčani vole reći da praznu slamu mlate samo na mesopusni utorak, a ne cijele godine kao ostatak svijeta.


Nakon što su mlatačice izmlatile slamu i ona se zapalila nakon čega su uslijedila dva stara tradicionalna plesa – hrvatski i kolunati, a dok se plesalo, mještani su promatrali kamo će otići dim zapaljene slame. Naime, postoji vjerovanje koje kazuje da će, ukoliko dim ode prema moru, godina donijeti više ribe, a ako ode prema kopnu, bolje će roditi zemlja. Dim je otišao prema brdu Brdinama i ove će godine, vjeruju Selčani, biti rodna zemlja. Za kraj se pred Harmicom otplesalo Selačko kolo, koje se tradicionalno pleše samo dva puta godišnje: na Mesopusni utorak i na Badnjak, nakon polnoćke. Utorak navečer bio je rezerviran za ples i mesopusnu zabavu u Domu prosvjete Selce, uz svadbenu povorku u kojoj su muškarci i žene zamijenili uloge.


Čista srijeda rezervirana je za suđenje mesopustu, odnosno čitanje šentence koja je pisana na način da ju čitaju tužitelj i odvjetnik, optužujući mesopusta za sve zgode koje su se dogodile u mjestu u protekloj godini. Nakon što bude osuđen i odsječe mu se glava sabljom, bit će odnesen na staru paladu, zapaljen i bačen u more.




Organizator ovogodišnjeg Mesopusta va Selcu je Udruga mladih Selce uz podršku Grada Crikvenice, Mjesnog odbora Selce, Turističke zajednice Grada Crikvenice, KUD-a Neven Selce i mnogih malih mjesnih sponzora.