Peticija

Mještani Kloštra i Perhati protiv devastacije: Jakovari ne žele gradnju apartmana u uvali Vodna

Anto Ravlić

Potpise na peticiju protiv devastiranja pojasa iznad uvale Vodna u Jadranovu stavilo je 165 mještana Jadranova jer strahuju da poduzetnik Zekir Lushi želi zeleni pojas zakulisnim igrama pretvoriti u građevinsko zemljište



JADRANOVO Svoje potpise na peticiju protiv devastiranja pojasa iznad uvale Vodna u Jadranovu stavilo je 165 mještana Jadranova, uglavnom iz naselja Kloštar i Perhati koja gravitiraju jednoj od ljepših uvala na crikveničkoj rivijeri.


Mještani prst ljutnje upiru u selačkog poduzetnika Zekira Lushija koji je kao vlasnik tvrtke Vardar promet raskrčio teren nedaleko mora, zapadno od uvale na istočnom kraju Jadranova.


Potpisnici peticije strahuju da Lushi zeleni pojas zakulisnim igrama želi pretvoriti u građevinsko zemljište. Prema njihovim riječima, terenom već vodi potencijalne kupce apartmana, a na njihove kritike im poručuje da im je sve uzalud jer će za devet mjeseci niknuti apartmani iznad uvale.




Jakovari ističu da je Lushi vlasnik tek polovice terena na kojem je posjekao vegetaciju. Upozoravaju da je vegetacija posječena u samo dva dana, za lošeg vremena.


Jakovari su zatražili da u uvalu Vodna dođu i predstavnici Grada Crikvenice i pred njima objasne kani li gradska vlast prenamijeniti zeleni pojas u građevinsko zemljište. Stigli su zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić, predsjednik gradskog vijeća Lovorko Gržac te gradski vijećnik…


Predstavnici Grada objasnili su da nema nikakve šanse da aktualni saziv gradskog vijeća podigne ruke za izmjenu prostornog plana. Zabrinutim mještanima su objasnili da nitko drugi osim crikveničkog gradskog vijeća ne može izmijeniti prostorni plan i da nikakvo lobiranje i pritisci na državnoj razini ne može utjecati na vijećnike. Grad je ove godine odbio između 200 i 300 zahtjeva za prenamjenom zemljišta. Pohvalno je da su se ljudi organizirali, kažu gradski dužnosnici.



Prozvani Lushi poručuje da zahtjevi potpisnika peticije nemaju veze sa zdravim razumom i s poznavanjem vlasništva. Kao vlasnik imam pravo urediti svoje zemljište, a sve što će se sutra događati sa zemljištem bit će u skladu sa zakonom, ističe Lushi.



– Nećemo širiti zone građevinskog zemljišta. Već sada zbog preizgrađenosti probijamo granice ugodnog boravka gostiju – kaže zamjenik Mutavgjić osvrnuvši se na ćakule koje se u pravilu javljaju kod sličnih slučajeva.


– Krenule su priče kojima se željelo diskreditirati Lovorka Gršca i mene. Priča se da mi imamo veze s prenamjenom zemljišta. Ponavljam, gradsko vijeće odlučuje i ono je posljednja linija obrane interesa građana i Grada Crikvenice. Aktualni saziv u kojem kao vladajuća koalicija imamo sigurno većinu, neće donijeti prostorni plan koji otvara nove građevinske zone – naglašava Mutavgjić.