Ulaganje vrijedno 100 miljuna

Miramare ove godine gradilište, sljedeće crikvenički ljepotan: Evo kako će izgledati budući hotel

Alenka Juričić Bukarica

Spoj tradicije i novog doba – budući izgled hotela Miramarea

Spoj tradicije i novog doba – budući izgled hotela Miramarea

Radovi na obnovi ruševnog hotela započeli su početkom godine, nakon što su krajem prošle napravljene pripreme. Završetak radova je planiran do kraja ove godine, iako investitor predviđa da bi se radovi mogli odužiti, no ne dalje od veljače 2020.



CRIKVENICA Oko 100 milijuna kuna bit će uloženo u obnovu hotela Miramare u Crikvenici. Potvrdio nam je to Gojko Ostojić, novi vlasnik ovog crikveničkog hotela koji je godinama zjapio prazan i ruševan.


Dio crikveničke turističke povijesti godinama je bio ruševina u samom centru te narušavao sliku ove turističke destinacije. Godine takve ružne slike konačno su prošle, a radovi na uređenju Miramarea u punom su jeku. Hotel, odnosno ono što je od njega ostalo, kupila je tvrtka Invest consult Gojka Ostojića, vlasnika Sveučilišta Libertas, te pionira osiguravajućeg biznisa u Hrvatskoj koji je 1991. pokrenuo Helios osiguranje.


Crikvenički Miramare kupio je za oko 12,7 milijuna kuna i to na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi u stečajnom postupku koji je proveo Trgovački sud u Rijeci, nakon godina neuspješne prodaje na crikveničkom Općinskom sudu. Inače, kako je objekt i zaštićeno kulturno dobro, budući da je građen oko 1900. godine, 2016. je ponuđen i Primorsko-goranskoj županiji koja je imala pravo prvokupa. Riječ je o hotelu, tri zgrade i manjem objektu ukupne površine oko 4.500 metara kvadratnih.


hotel Miramare, Crikvenica, snimila Nataša CAR


hotel Miramare, Crikvenica, snimila Nataša CAR





Domaći »proizvod«


Ta je trakavica, dakle, iza ovog povijesnog zdanja, na kojem su radovi započeli početkom godine, dok su neke pripreme odrađene u studenom i prosincu prošle godine. Završetak radova je planiran do konca ove godine, iako investitor predviđa da će se to možda malo odužiti, ali ne dalje od veljače 2020.


– U svakom slučaju predviđena je visoka kategorija, hoće li to biti četiri ili pet zvjezdica, ovisit će o poslovnoj politici, a radovi i uređenje svakako se izvodi u razini pet. Hotel će imati ukupno 140 soba, restoran, caffe bar, kongresnu dvoranu, veliki SPA centar i drugo. S time da se stari dio hotela obnavlja u potpunosti po izvornom izgledu i nastoji se postići što veća vjerodostojnost kako bi se uistinu i održao kao kulturno dobro. U tom smislu, moram posebno naglasiti važnost i zahvalnost Uredu za zaštitu spomenika iz Rijeke koji gotovo na dnevnoj bazi s nama komunicira i iznalazi najbolje rješenje za ovo zaštićeno kulturno dobro. Iznimno vrijedno hvale! Tako rade prave državne institucije, istaknuo je Ostojić.


Na pitanje surađuje li se na investiciji s domaćim arhitektima, proizvođačima namještaja i slično, kazao je da su poduzetnici koji rade i zarađuju na ovim prostorima i imaju veliki interes da što veći dio investicije odrade domaći gospodarstvenici i u tome u potpunosti uspijevaju. Za sada je još prerano govoriti o konceptu poslovanja, dodao je, ali moguće su razne opcije pa i povezivanje s nekim od poznatih hotelskih lanaca-brendova.


hotel Miramare, Crikvenica, snimila Nataša CAR


hotel Miramare, Crikvenica, snimila Nataša CAR



Dug put do vrha


Obnova hotela Miramare svakako će donijeti dodatni sjaj Crikvenici u kojoj je ustvari posljednjih godina, odnosno od privatizacije Jadrana, krenuo veći investicijski ciklus. Diže se kategorija Ad Turresa na 4 zvjezdice, dodatno se uređuju i drugi Jadranovi objekti, ulaže se u kamp, a tu su i druge privatne investicije. Kroz nekoliko godina, u Crikvenici očekuju da bi pratički sav hotelski smještaj imao 4 i 5 zvjezdica.


Na pitanje što očekuje od crikveničkog turizma, novi vlasnik Miramarea ističe da na to pitanje nije lako odgovoriti.


– Na pitanja šta očekujem od Crikveničkog turizma, u ovom trenutku i naš najbolji student ne bi mogao lagano odgovoriti. Kako je to moguće da jedna tako razvijena turistička destinacija sa stogodišnjom tradicijom vrhunskog hotelijerstva dotakne samo dno ljestvice hrvatskih destinacija. Po mom mišljenju, za to je najodgovornija privatizacija Jadran Crikvenica, odnosno njihova 30-godišnja ne privatizacija. To je uzelo takav danak da će trebati barem desetljeće da se grad kao destinacija vrati »u igru«. Najnovije aktivnosti vezane uz hotelsko poduzeće Jadran su obećavajuće, ali to je tek početak, ukazao je Ostojić.


Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice, komentirao je, pak, da je hotel Miramare za crikvenički turizam, ali i za sam grad oduvijek bio izrazito važan.


hotel Miramare, Crikvenica, snimila Nataša CAR


hotel Miramare, Crikvenica, snimila Nataša CAR



U skladu s tradicijom


– Nažalost, već dugo vremena svojim izgledom narušava vizuru Crikvenice te me stoga posebno veseli što je započela rekonstrukcija i što će Miramare ponovno postati crikvenički ljepotan. Osim vanjskog izgleda koji je izrazito važan jer se hotel nalazi u centru Crikvenice uz samo more, svakako će to puno značiti i za nova radna mjesta koja će se otvoriti u hotelu te smještajni kapacitet koji je Crikvenici potreban. Pratim kako napreduju radovi te sam u stalnom kontaktu s novim vlasnikom hotela, a njegovu rekonstrukciju u potpunosti podržavam i uistinu se veselim ponovno vidjeti Miramare u punom sjaju, kazao je crikvenički gradonačelnik.


Također je istaknuo da ga izuzetno vesele i ulaganja u hotele na području grada, kako najveće hotelske kuće Jadran, tako i privatnih investicija u hotelski smještaj kao što su novi hotel u Vinodolskoj ulici koji je u fazi gradnje te ulaganje u obnovu hotela Park.


– Crikvenica kroz navedena ulaganja pokazuje težnju ulaska u sam vrh turističkih destinacija ovog dijela Jadrana te će na taj način opravdati svoju dugogodišnju tradiciju u turizmu, zaključio je Rukavina.