Velika fešta

Martinje oživjelo Grižane i Novi

Andrej Petrak



NOVI VINODOLSKI/GRIŽANE Martinje se najintenzivnije slavilo u Grižanama i Novom Vinodolskom. Potpuno logično. Vinodol je još od Rimljana vinogradarski kraj. Rimljani su prvi zasadili vinovu lozu i nazvali kraj Vallis vineariae ili dolina vina. Ime je ostalo do danas, a bez obzira što je nekad vino hranilo Vinodol, a danas je za rijetke biznis, a za većinu hobi, strast prema vinu ima duboke korijene u Vinodolu. Grižane imaju dodatni razlog za proslavu Martinja. Sveti Martin je zaštitnik Grižana, mjesta u kojem danas živi oko 1.300 ljudi.


Obilježavanje mjesnog blagdana tu je trajalo pet dana. Najživlji produženi vikend u godini u idiličnom mjestu otvoren je kulturnim događanjem u Kući Klović, predavanjem mr. Damira Gašparovića o najstarijim župnim knjigama u Grižanama. Potom su djeca iz vrtića Cvrčak i mrav i tribaljske OŠ Jurja Klovića darovala svom mjestu i roditeljima tradicionalnu priredbu Martinja za mićih u domu kulture u Grižanama. Kako se bližio vikend, fokus se usmjerio na vino. U domu je organizirano tradicionalno ocjenjivanje vina koje se ove godine moglo pohvaliti da je uhvatilo punoljetnost. Ocjenjivanje vina, manje zamišljeno kao natjecanje, a više kao druženje, okupilo je tridesetak proizvođača vina. U konkurenciji bijelog dva natjecanja, u novoj i staroj tehnologiji, u trećoj koloni crna vina.


Bačva pred crkvom


Zanimljivo, svake četiri godine ruše se rekordi u prijavljenim vinarima. Bilo je to 2007., 2011. i 2015. godine, kada se prijavljivalo po 45 vinara. Kvalitetu vina u domu i Grižanama ocjenjivali su Zdravko Linarić, Martin Mavrić, Vladimir Budimir, Zoran Citković i Tomislav Raguž.




Obilježavanje mjesnog blagdana nastavilo se također tradicionalnim boćarskim turnirom u Blaškovićima. Martinje u Grižanama ponudilo je turnire u marijašu i pikadu. Neizostavno je natjecanje u pripremanju kotlića povodom Martinja na koje se prijavilo 12 ekipa. Na koncelebriranoj misi u župnoj crkvi Svetog Martina blagoslovilo se mlado vino. Nastavilo se druženjem ispred crkve, kada se otvorila bačva od 50 litara. Ove godine je vrijeme bilo kao naručeno, kiša koje je često pratila i ugrožavala druženje mještana, padala je negdje daleko, a niti zima još nije pokazala zube. U Grižane su stigli dragi gosti iz Slovačke, predstavnici hrvatske zajednice iz dva sela, Hrvatskog Jandrofa i Čunova. Pokrenuta je i procedura bratimljenja Vinodolske općine i hrvatskih sela u Slovačkoj. Do kasno u noć zabavljalo se u domu uz tamburaški sastav Frankopani.


Događanja u pet blagdanskih dana potpisuju TZ Vinodolske općine, Boćarski klub, KUD Dr. Antuna Barca, Pastoralno vijeće, lokalna udruga umirovljenika, Udruga za očuvanje narodnih običaja Juraj Julije Klović Grižane uz pokroviteljstvo Vinodolske općine i Lovačkog društva Srndać.


U Novom Vinodolskom je bilo živo već oko podneva. Tri autobusa austrijskih turista došla su posredstvom turističke agencije Via Mea na Martinje u Novi Vinodolski.


– Šećem Novim i vidim tri autobusa austrijskih turista duboko u studenom. Nisam mogao vjerovati svojim očima, priča Novljanin i ilustrira koliko je turizam daleko u jesenskim mjesecima od Novog Vinodolskog.


Veselo u Pavlomiru


Ipak je moguće, Austrijanci su noćili tri dana da bi uživali u vinu. Obišli su Crikvenicu i Novi Vinodolski, bacili pogled s vidikovca Slipica na Vinodol, a nakon toga sišli u vinograde Pavlomira koje su gledali s vidikovca. Na povratku u Austriju zaustavili su se u Zagrebu i razgledali grad. Dakle, moguće je turiste dovesti i u studenom, samo treba imati ponudu. Očito im se svidjelo jer se nisu dali tek tako iz Pavlomira. Malo vina, malo čobanca. Grupe koje su intenzivno pristizale prošlih dana na krilima suradnje agencija Via Mea i Vinske kuće Pavlomir također su uživale u vinu, a čekale su ih i divovske pljeskavice.


– Degustirali su vino, razgledali podrum, kaže domaćin u Pavlomiru Miroslav Palinkaš.


Novljani su pak čekali večer i tradicionalno druženje u i ispred doma, uz vino i tamburašice.


Martinje u Novom organizirala je Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola, uz potporu Grada i TZG-a Novog Vinodolskog.