Dva prvašića više nego lani

Mali Crikveničani u očekivanju nove dvorane

Nataša Car

Četvero prvašića u Područnoj školi u Selcu s razrednicom Anamarijom Grbčić Pahlić   / Snimila Nataša CAR

Četvero prvašića u Područnoj školi u Selcu s razrednicom Anamarijom Grbčić Pahlić / Snimila Nataša CAR

Najveći skok u broju učenika prvog razreda vidjela je Osnovna škola Jurja Klovića u Triblju, od lanjskih 10 na ovogodišnja 22. Učenici OŠ Zvonka Cara uskoro će tjelesni imati u novoj dvorani



CRIKVENICA  Prvašići diljem zemlje jučer su prvi put sjeli u školske klupe. Saznali smo koliko novih učenika je krenulo u osnovne škole na našem području, koje novosti očekuju đake i kako su proveli prvi dan.


U Gradu Crikvenici, Gradu Novom Vinodolskom i Vinodolskoj općini ove godine ima 130 prvašića, odnosno dva više nego prošle godine. Najveći skok u broju učenika prvog razreda vidjela je Osnovna škola Jurja Klovića u Triblju.


Prošle godine bilo ih je samo 10, dok su ove godine upisana 22 prvašića, po 11 dječaka i 11 djevojčica. Osnovna škola dr. Josipa Pančića u Bribiru ima devet prvašića, odnosno jednog manje u odnosu na prošlu godinu.




Grad Novi Vinodolski ima nešto manje učenika. Ove godine prvi razred u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića upisalo je 34 učenika, dok ih je prošle godine bilo 41. To je mala razlika koja nije prouzročila smanjenje razrednih odjela kojih je i ove godine dva.


Dočeci u školama


Grad Crikvenica sveukupno ima dva prvašića manje. Osnovna škola Zvonka Cara zajedno s Područnom školom u Selcu ima ukupno 32 prvašića, odnosno tri manje nego prošle školske godine. U Matičnoj školi u Crikvenici upisano je njih 28, a u Područnoj školi u Selcu njih četvero.


Osnovna škola Vladimira Nazora zajedno s Područnim školama u Dramlju i Jadranovu ima 34 prvašića, odnosno jednog više u odnosu na prošlu godinu. Matična škola u Crikvenici ima njih 23, u Dramlju ih je upisano dvoje, a u Jadranovu devet.



Grad Novi Vinodolski ove godine roditeljima će refundirati i nabavku udžbenika za prvašiće. Besplatne udžbenike za prvašiće osigurava i Vinodolska općina, dok u Gradu Crikvenici obitelji za svako  treće i iduće dijete dobivaju pravo na besplatne udžbenike u osnovnoj školi.



Većina prvašića tek će danas krenuti s nastavom, dok su jučer s članovima obitelji svečano dočekani u školama. Naime mnoge prvašiće u škole su uz roditelje dopratili i none i nonići te starija braća i sestre. Stariji učenici za nove đake pripremili su zabavni program kako bi im prvi dan škole ostao u što ljepšem sjećanju.


Priredbe su pripremili uglavnom učenici drugog razreda, odnosno bivši prvašići. U Triblju su tradicionalno nakon dočeka u školi svi otišli na misu u župnu crkvu Pohođenja Blažne Djevice Marije Elizabeti. Prvom danu nastave u Bribiru prisustvovao je i načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić.


Ulaz preko igrališta


Osim uvodne priredbe, novi učenici dobili su i sve potrebne obavijesti te su upoznati sa svojim obvezama. U matičnu školu OŠ Zvonka Cara zbog radova na novoj sportskoj dvorani i uređenja okoliša ulazilo se uz dvoranu i kuhinju te preko školskog igrališta. Danas i sutra đaci će u školu ulaziti isključivo preko igrališta jer se betonira školsko dvorište.


sportska dvorana OŠ Zvonka Cara, OŠ Zvonka Cara, Snimila Nataša CAR


sportska dvorana OŠ Zvonka Cara, OŠ Zvonka Cara, Snimila Nataša CAR



Gradnja nove školske sportske dvorane OŠ Zvonka Cara jedna je od većih novosti koja očekuje đake te škole. Radovima se polako nazire kraj te će učenici uskoro satove tjelesnog odgoja odrađivati tamo. Dosad su morali ići u Gradsku sportsku dvoranu, a da bi došli do nje, morali su prelaziti prometnu cestu.


Nova dvorana stoga je od velikog značaja i za sigurnost djece. Od većih novosti koje ove školske godine očekuju učenike, treba spomenuti i energetsku obnovu kroz koju trenutno prolazi zgrada OŠ Ivana Mažuranića, a koja bi trebala biti gotova do kraja godine pa će tamošnji đaci pohađati energetski učinkovitu školu.