Infrastruktura

Luka u Povilama dobiva novi lukobran

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Jučer je potpisan Okvirni sporazum i tri ugovora o sufinanciranju prve faze dogradnje luke, što bi trebalo biti gotovo do kraja svibnja 2020. Sad će biti izgrađen lukobran dug 88 i širok 6,6 metara, a u drugoj fazi bit će izgrađen gat u sredini akvatorija



POVILE Počinje realizacija prve faze projekta dogradnje luke Povile. On obuhvaća izgradnju lukobrana koji će povećati sigurnost luke, ali i kapacitet za privez plovila. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 18 milijuna kuna. Vezano uz to, jučer je u luci Povile svečano potpisan Okvirni sporazum i tri ugovora u svrhu sufinanciranja realizacije prve faze dogradnje luke, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja svibnja 2020. godine. Ravnatelj ŽLU-a Novi Vinodolski Velimir Antić Okvirni sporazum i ugovore potpisao je s predstavnikom izvođača, direktorom Sun Adrie d.o.o. Radojkom Brnčićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem te primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za prvu fazu osiguralo je 8 milijuna, a PGŽ milijun kuna.


Dvije faze 


Realizacija projekta predviđena je u dvije faze. Prva podrazumijeva izgradnju lukobrana duljine 88 metara i širokog 6,6 metara. Lukobran će činiti nasuti, podmorski dio i vertikalni dio koji će biti izgrađen od montažnih betonskih blokova. Prvi dio lukobrana bit će zaštićen s vanjske strane i s kamenim nabačajem budući da je taj dio na udaru juga. Valja naglasiti da se postojeći, 12-metarski gat, koji je urušen tijekom olujnog juga, zadržava kao obalni rub nove operativne površine do novog lukobrana. Završnu podlogu činit će kamene ploče debljine 8 centimetara, a projektom je predviđena i instalacija ormarića za struju i vodu. U drugoj fazi izgradit će se gat u sredini akvatorija.


Sredstva koja je za ovaj projekt osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dio su sveoubuhvatnog projekta izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizacije, obnove i izgradnje ribarske infrastrukture koje provodi Ministrastvo.


Primjer suradnje




– Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se nikada do sada nije ovoliko ulagalo u luke – naglasio je ministar Butković koji je nedavno osigurao 80 milijuna kuna za ulaganja u luke duž cijele hrvatske obale. Velik broj takvih projekata provodi se upravo na području Primorsko-goranske županije, a župan Komadina otkrio je da je investicijski ciklus u županiji težak oko 150 milijuna kuna.


– Mislim da možemo biti primjer suradnje između grada, županije i države na razvoju lučke infrastrukture, na stvaranju kvalitetnijih životnih uvjeta građana tih mjesta, za stvaranje nove vizure gradova i za doprinos turističkom razvoju – istaknuo je župan.


Zadovoljstvo projektom, ali i općenitim razvojem grada izrazio je i gradonačelnik Velimir Pišulić uz zaključak da Novi Vinodolski ide u pravom smjeru. Velimir Antić zahvalio se svima koji su doprinijeli realizaciji projekta te je poželio Sun Adriji puno uspjeha s izvođenjem radova. »Nadam se da se za 15 mjeseci ponovno vidimo ovdje i da ćemo moći prošetati lukobranom«, rekao je.


Nakon svečanog potpisivanja, prisutni su se ostali družiti na domjenku.


Veća sigurnost i veći broj vezova


Cilj ovog projekta je povećanje sigurnosnih karakteristika luke, naročito zaštita plovila tijekom nevremena, ali i povećanje broja vezova za plovila domaćeg stanovništva, sportske i druge brodice te nautičare, a omogućio bi se i pristanak izletničkih, turističkih i linijskih brodova. Oleg Butković, koji se okupljenima obratio kao ministar, ali i kao mještanin, naglasio je da će po završetku izgradnje lukobrana luka Povile biti u potpunosti zaštićena, što prije nije bio slučaj. Osim što će zaštititi luku, smatra da će novi lukobran uz popratne sadržaje podignuti cijelo mjesto.