Nekadašnje smetlište

Ljetovanje s najmilijima: Uvala u kojoj uživaju i vlasnici i njihovi psi

Anto Ravlić

Odlagalište smeća i ilegalno kampiralište pretvorili smo u plažu za pse, u predivno mjesto, kaže Emilijana Bernardis Blažek dodajući da su najčešći gosti Nijemci



NOVI VINODOLSKI Kad se nudi tržište od 60 milijuna, bio bi turistički grijeh ne prepoznati potencijale tržišta. Nema veze što tih 60 milijuna ne odlučuje gdje će na godišnji, puno je bitnije da će njihovi vlasnici prilagoditi svoje godišnje njima. Radi se o 60 milijuna pasa, koliko ih živi u Europskoj uniji. Mnogi vlasnici će kod odabira mjesta za godišnji odmor voditi računa gdje će biti ugodnije njihovim četveronožnim ljubimcima. Bitan segment u turističkoj ponudi tako je postala plaža za pse. Prepoznao je to Novi Vinodolski. Prvu slobodnu uvalu prepustili su nautičarima i marini Muroskva, a druga je pripala psima.


U Teplom portu ili Maloj dragi uredila je plažu za pse.– Odlagalište smeća i ilegalno kampiralište pretvorili smo u plažu za pse, u predivno mjesto. Uz pomoć Grada Novog Vinodolskog i TZ-a grada Novog Vinodolskog. Nismo željeli plažu na kojoj će biti samo psi i uspjeli smo u tome. Na plažu dolaze mladi, obitelji, ljudi sa psima i bez njih. Svi zajedno uživaju i nema nikakvih problema. Kažu nam vlasnici pasa da su odahnuli. Imaju svoj kutak u Novom Vinodolskom, nitko ih ne tjera, niti ih gleda poprijeko jer su došli sa psima – objašnjava Emilijana. U prostranoj, predivnoj uvali, utonuloj među stijene, smještenoj između Povila i Klenovice, prostora ne nedostaje. Postavljen je ugostiteljski objekt, iznajmljuju se pedaline. Ostaje se i navečer, nakon kupanja jer ugostiteljski objekt radi do ponoći. Na plaži je uređen mali bazen s pitkom vodom. Tako da psi ne moraju imati svoje špine. Osvježenje u bazenu obrubljenom kamenom ipak je najugodnije za četveronožne kupače. – Sljedeće godine planiramo dodatno uložiti u plažu. Nismo stigli sve prve godine. Postavit ćemo ležaljke i suncobrane, nadstrešnice za pse, prostor za igru djece. Uložit ćemo više u promidžbu, zasad smo na lecima novljanske turističke zajednice, na facebooku – objašnjava Emilijana. Najbolja reklama je pogled s Jadranske magistrale na plažu. Kažu na plaži da pogled privuče najviše gostiju. No, pokoja ploča na glavnoj prometnici sigurno bi privukla još više posjetitelja. Interes nije upitan.– Samo u Grabrovoj je u ovom trenutku na odmoru devet obitelji sa psima i plaža za pse je sigurno magnet – kaže Emilijana. Najčešći gosti su Nijemci. Ne smeta im niti malo hladnije more u uvali. Niti neasfaltirani prilaz od strane Dugna. Malo romantike iz prošlog stoljeća u dužini od 500 metara. Isplati se zaprašiti automobil zbog predivne uvale, zimi poznate po jakoj buri. Na plažu gliserom stiže njemačka obitelj sa psom iz Hannovera. Treći put su u Hrvatskoj. Nakon premijerne godine u Rovinju, drugu godinu zaredom su u Klenovici.– Izvrsna ideja. Treba nam tako nešto. Imamo mira i mi i naš pas. Predivna je uvala, predivni pogledi kad se stiže gliserom – kaže Nijemac. Pored njih obitelj iz Mainza. S dva psa. – Sviđa nam se uvala i mogućnost da su psi s nama na plaži. Lani smo bili u Puli, a sada se odmaramo u Novom Vinodolskom – kažu gosti iz Mainza.