Izvorno domaće

Kvarner Expo: U središtu Crikvenice otvoren izložbeno-prodajni sajam suvenira, vina i autohtonih proizvoda

Ljiljana Hlača

snimio Marko GRACIN

snimio Marko GRACIN



U središtu Crikvenice, na Trgu Stjepana Radića, danas je otvoren Kvarner Expo, izložbeno-prodajni sajam suvenira, vina i autohtonih proizvoda, a njegova ponuda se može razgledati još sutra do 18 sati.



Uskoro prostor u Frankopanskoj


Na svečanom otvorenju gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina pozdravio je ovaj projekt rekavši da on daje šansu malim ljudima da se predstave javnosti te najavio da će Crikvenica uskoro imati prostor za njih, i to u samom centru grada, u Frankopanskoj ulici.





Ovo je druga godina da je Crikvenica domaćin Kvarner Expa, nakon što se sajam jedanaest godina održavao u Opatiji, a zatim imao stanku od nekoliko godina. Dok se obnovljeni sajam lani održao u travnju u Gradskoj sportskoj dvorani, organizatori su ga ove godine odlučili premjestiti na glavni gradski trg, na kojemu je proizvode ovog puta ponudilo pedesetak izlagača koji su došli iz svih krajeva Hrvatske. Kvarner Expo organizira Primorsko-goranska županija, Grad Crikvenica, Županijska obrtnička komora.


Cilj događaja je profilacija malih proizvođača, odnosno obrtnika, koji su se orijentirali na proizvodnju autohtonih prehrambenih proizvoda ili suvenira, koristeći materijale, sirovine karakteristične za ovo podneblje pa se u ponudi sajma mogu naći sokovi od borovnice, razne slastice, kolači, proizvodi od lavande, eko kozmetika od domaćih limuna, predmeti od vune, goranskog drva ili jadranske soli. Sve jako zanimljivo i maštovito. Cijene su raznolike – no najeftniji suvenir već se može kupiti za 5 kuna. Budući da je na Rivijeri turistička sezona već odavno startala, među posjetiteljima je bilo i dosta stranca koji su se raspitivali o proizvodima, njihovom sastavu, a neki su neke stvari i degustirali.


Na sajmu je stručni žiri za najsuvenir u kategoriji prehrambenih odabrao vino, rakiju i liker od malina Đure Štefančića iz Slavonskog Broda za vino, rakiju i liker od malina. Matija Krizmanić iz Delnica dobio je priznanje za drvene kutije za nakit u kategoriji uporabnih predmeta, a Zdenka Milković iz Virovitice za narodne nošnje na bočicama za likere u kategoriji umjetnički-dekorativni suvenir. Obrt Kristine Zaić za proizvodnju i ugostiteljstvo Vintage iz Šila dobio je priznanje za kameni brod kao najsuvenir općenito.