Centar za posjetitelje

Kuća Velebita u Krasnu otvorit će svijet podzemlja

Anto Ravlić

Procjena je da će centar privući 15 tisuća posjetitelja godišnje. Naglasak će biti na podzemlju kao posebnosti Sjevernog Velebita u kojem je oko 400 jama. Posao za informatora i dvoje edukatora

KRASNO Kuća Velebita odnosno centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u Krasnu, vrijedan 30 milijuna kuna, otvorit će vrata posjetiteljima krajem veljače. Gradnju centra za posjetitelje financira Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007-2013. koji će pokriti 95 posto investicije. Zgrada je pod krovom, obrtnički radovi trebali bi završiti do početka prosinca, a potom će se u miru, bez pogleda u nebo i termometar, lako uređivati interijer.

Četiri etaže




Ulaskom u kuću doživjet će se Velebit, njegova klima, ekosustavi, životinjske i biljne vrste, kulturna baština, geologija i podzemlje. Naglasak će biti na podzemlju kao posebnosti Sjevernog Velebita u kojem se skriva oko 400 jama. Posjetiteljima će se približiti geologija i postanak jama, povijest i tehnike istraživanja jama te životinjski svijet. Kuća Velebita na četiri etaže moći će dočarati Velebit, što je posebno važno jer je dobar dio godine Sjeverni Velebit nedostupan posjetiteljima. Posebno će biti atraktivno »spuštanje« liftom koje će posjetiteljima dočarati kako se osjećaju, što vide, čuju i osjete speleolozi kad ulaze u Velebit.


– Sezona je vrlo kratka, u pravilu od svibnja do početka studenog, i sigurno je da ćemo izgradnjom Kuće Velebita dobiti posjetitelje i izvan sezone. Otvaranjem centra na spoju mora i planina na atraktivnosti će dobiti NP Sjeverni Velebit, Krasno, ali i čitava Ličko-senjska županija, ističe ravnateljica nacionalnog parka Mirjana Javor.



Želja je ravnateljice Javor da se obnovi bijela cesta od ulaza u park do Zavižana, duga sedam kilometara. Po izgradnji Kuće Velebita energija će se usmjeriti u obnovu ceste i zajedno sa županijskom upravom za ceste aplicirat će se projekt prema fondovima.




– Namjera nam je povezati Kuću Velebita i Zavižan mini busom. Sat vremena provelo bi se u obilasku Kuće, a potom bi se za pola sata stizalo na Zavižan. Bio bi to poludnevni izlet, objašnjava ravnateljica NP Sjeverni Velebit vjerujući da će Kuća Velebita dati dodatni impuls Krasnu u koji se dolazi zbog mira, sira, klime, blizine Gacke, mora i Tesline kuće u Smiljanu.



Kuća Velebita za prvu ruku zaposlit će informatora i dvoje edukatora. Nacionalni park je prije 14 godina krenuo s troje zaposlenih, danas ih je dvadesetak.


Centar će sigurno pridonijeti atraktivnosti NP Sjeverni Velebit koji pokriva površinu veličine četvrtine otoka Krka. Procjenjuje se da će privući 15 tisuća posjetitelja godišnje, što su značajne brojke za nacionalni park koji bilježi porast broja posjetitelja. Preklani je u posjet došlo nešto više od 14 tisuća ljubitelja prirode, lani 16 tisuća, a ove godine će se doći do 18 tisuća posjetitelja.


Za razliku od većine turistički atraktivnih lokacija u Hrvatskoj gdje prednjače strani gosti, na Sjevernom Velebitu domaći gosti drže 60 posto u broju posjeta. Od stranaca su najbrojniji Nijemci pa Slovenci. Najviše se u park dolazi zbog Premužićeve staze i Zavižana.


Pastirski stanovi


Iza pastirskih stanova na Alanu i Lubenovcu je prva sezona. Iako prvenstveno služe za smještaj znanstvenika, čuvara i suradnika, pokazalo se da su zanimljivi i turistima. U prosjeku turisti borave u stanovima dva do četiri dana i žive kao što su nekad živjeli pastiri na Velebitu. U obnavaljanje pastirskih stanova Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uložilo je 4,2 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatna dva milijuna kuna.


Na Alanu je šest kućica, na Lubenovcu četiri, s tim da je jedna kućica na Alanu pretvorena u igraonicu namijenjenu za edukaciju najmlađih posjetitelja. Djeci se svidjelo ispunjavanje radnih listića na kojem upijaju znanja o živom svijetu Velebita. Školarci stižu u svibnju, lipnju i krajem rujna. U NP Sjeverni Velebit vjeruju da će Kuća Velebita privlačiti učenike u puno dužem razdoblju godine, kada je do Zavižana i visova nemoguće doći.