Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Djelo Milorada Zoričića

Knjigom o vinu otvoren mjesec hrvatske knjige u Crikvenici

Ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić, Mario Jeličić,  Milorad Zoričić i dr. Mario Sušanj / Snimila Nataša CAR
Ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić, Mario Jeličić, Milorad Zoričić i dr. Mario Sušanj / Snimila Nataša CAR
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2018. u 8:05 2018-10-20T08:05:30+02:00

Nakon predstavljanja autora Milorada Zoričića i knjige »Vinova loza u prošlosti i sadašnjosti opatijsko-riječko-vinodolskog vinogorja« i vinarije Pavlomir, druženje je nastavljeno uz kvalitetno vino

CRIKVENICA Mjesec hrvatske knjige u Crikvenici otvoren je predstavljanjem knjige »Vinova loza u prošlosti i sadašnjosti opatijsko-riječko-vinodolskog vinogorja« Milorada Zoričića.

Nakon predstavljanja autora, njegove knjige i vinarije Pavlomir, gosti su imali priliku nastaviti druženje uz kvalitetno vino.

Milorad Zoričić rođen je u Zagrebu, a podrijetlom je iz Novog Vinodolskog. Završio je studij voćarstva, vinogradarstva i vinarstva na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu, nakon čega je počeo raditi u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo u Zagrebu, a zatim u Zavodu za vinarstvo Agronomskog fakulteta.

Predsjednik je republičkog povjerenstva za ocjenjivanje vina, autor mnogobrojnih knjiga i poglavlja u knjigama, a suradnik je i mnogih stručnih i znanstvenih časopisa. Član je Europskog reda vitezova vina gdje pripada Bratovština hrvatskih vinskih vitezova.

Zoričić je kao istinski poznavatelj vinogradarstva i vinarstva svoje znanje pretočio u knjigu koju je predstavio u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice. Uzgoj vinove loze na našem području spominje se već u 4. stoljeću pr. Kr.

U knjizi je istaknut značaj vinove loze koja je dugo bila hraniteljica stanovnika primorske Hrvatske te je opisan njezin uzgoj u raznim vremenskim razdobljima. Sve o vinogradarstvu i vinarstvu opatijsko-riječko-vinodolskog vinogorja nekad i sad te njegovim autohtonim sortama sadržano je u Zoričićevoj novoj knjizi. Autor je gostima na kraju istaknuo i važnost vina za zdravlje, navodeći da su polifenoli ti koji su dobri za krvožilni sustav.

Utjecaja vina na zdravlje dotaknuo se i Zoričićev kolega, vinski vitez i liječnik na odjelu epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo, dr. Mario Sušanj, koji je s liječničkog aspekta naglasio da kulturno i umjereno ispijanje vina pridonosi dugom i zdravom životu.

Sušanj je pojasnio i ulogu Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova čija je najvažnija zadaća očuvanje kulture, običaja, tradicije i identiteta Hrvata kroz širenje znanja o autohtonim sortama vinove loze, organiziranje stručnih seminara i vinskih svečanosti. Nakon njega, gostima se obratio predstavnik vinarije Pavlomir, inženjer i enolog Mario Jeličić, koji je ukratko ispričao priču o poznatoj vinariji u kojoj gosti mogu kušati kvalitetna, nagrađivana vina.

Nakon »teoretskog« dijela, gosti su imali priliku i kušati vino vinarije Pavlomir. Druženje se tako nakon predstavljanja knjige nastavilo uz čašu žlahtine, ukusne kiflice i sir. U »umjetničkom« dijelu programa nastupile su majka i kći Snježana i Dora Kabalin, članice KUD-a Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog i ženske klape Puntape.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.