Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Glazbene emocije

foto/video Jubilarni koncert klape Vinčace: Slavlje za dva desetljeća pjesme četverostrukih osvajača Omiša

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2019. u 8:31 2019-09-15T08:31:35+02:00

NOVI VINODOLSKI - Bila je to rujanska noć punog mjeseca, prepuna iznimnih glazbenih emocija! Najtrofejnija hrvatska muška klapa, Klapa „Vinčace“ – četverostruki osvajači omiškog festivala – obilježili su subotnjim koncertom dvadesetu obljetnicu osnutka i iznimno uspješnog djelovanja.

Jedino je Ženska klapa „Luka“ iz Rijeke taj omiški naslov ponijela pet puta. Novljanska klapa ima i naslov najboljih debitanata na Omišu, te mnoge druge nagrade diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Koncert ovog okteta održan je u središtu stare gradske jezgre, na novljanskoj Precrikvi, ispred župne crkve svetih Filipa i Jakova, a za slavljenike, trofejno „Vinčace“, nastupili su Radovan Baričević (prvi tenor), Stefan Krošnjak i Damir Stošić (drugi tenori), Mateo Doričić i Mario Butorac (baritoni), Ivan Čepić, Tomislav Vičević i Ivan Kovačić (basovi).

Voditelj klape je također višestruko trofejni voditelj mnogih uspješnih klapa Sveto Popović. Kvalitetan stručni rad i entuzijazam – dakako, uz darovitost ovih pojedinaca u novljanskoj klapi – dao je već dosad i dalje ostvaruje iznimne rezultate.

Muška klapa „Vinčace“ osnovana je 1999. godine u Novom Vinodolskom i ubrzo su uslijedili nastupi, osim u Novome, i u drugim hrvatskim gradovima te u inozemstvu a prva značajna nagrada vezuje ih uz nastup u Italiji. Uzeli su ime prema nazivu za stari folklorni napjev mladenaca prigodom najave čina vjenčanja u Novom Vinodolskom. Nastupali su i u Africi i u Južnoj Americi, u Buenos Airesu.

Na subotnjem slavljeničkom koncertu izveli su – pjevajući acapella – pjesme Zima na škoju, Mare, Kuća sritnog čovika, Zorčića `oće, Kada se Pavle ženjaše te, uz instrumentalnu pratnju, vlastite pjesme Timun od života, Ima san tebe i Srića moja (snimljenu s Markom Škugorom), u prvom dijelu koncerta a onda su uslijedili napjevi i pjesme popularnog ugođaja, motiva i sadržaja.

3868831
Joso Butorac i klapa Vinčace u Novom Vinodolskom / Foto Damir Škomrlj

Kao gosti slavljeničke koncertne večeri nastupili su tenor Joso Butorac, uz pratnju Mladena Žmaka na klavijaturama, i Klapa BA- Buenos Aires, potomci hrvatskih iseljenika u Argentini, i svojim interpretacijama pridonijeli ugođaju što je razgalio mnogobrojne zahvalne posjetitelje, poklonike i ljubitelje lijepe pjesme.

Joso Butorac pjevao je svoje uspješnice s festivala Melodije Istre i Kvarnera a argentinska klapa dvije klapske pjesme iz Dalmacije (Proplakat će me zora, Čekala je majka sina) te dvije na španjolskom jeziku (El dia que me quieras i Vecchio Matias).

Koncertu su nazočili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić. Gosti iz Argentine uručili su ministru Butkoviću, bivšem novljanskom gradonačelniku, te aktualnom gradonačelniku Piškuliću prigodne darove.

Sve sudionike programa, slavljenike i goste interpretatore, pozdravio je, u ime Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo, njen predsjednik Miljenko Žanić. U završnici koncerta nastupile su obje, i novljanska i argentinska klapa, a pridružili su im se i Joso Butorac te njihovi suradnici i prijatelji, vokalisti i glazbenici Dua Trend.

Kroz program je vodio Joso Krmpotić, novinar-urednik Hrvatskog radija, Radio Rijeke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.