Nastavak uređenja

Još pola milijuna kuna za uređenje Bribirske obale

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Osnovni cilj ovog projekta je povećanje površine obalnog prostora za kupače i opremanje plaže rukohvatima, tuševima i ostalom komunalnom opremom te povećanje sigurnosti kupača



NOVI VINODOLSKI – Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Velimir Piškulić u Ministarstvu turizma potpisao je ugovor o sufinanciranju projekta nove, šeste faze uređenja plaže na Bribirskoj obali, a u sklopu programa razvoja javne turističke infrastrukture za 2019. godinu.


Ukupna vrijednost nove faze uređenja obalnog dijela te popularne šetnice, ali i privlačne zone za kupače procjenjuje se na 1,2 milijuna kuna, a Ministarstvo turizma sufinancirat će je iznosom od 480 tisuća kuna. Osnovni cilj ovog projekta je povećanje površine obalnog prostora za kupače i opremanje plaže rukohvatima, tuševima i ostalom komunalnom opremom te povećanje sigurnosti kupača.


Pet faza do sada


Kad se uzme u obzir da turizam u Novom Vinodolskom ima ulogu primarnog gospodarskog sektora, a da je Novi Vinodolski još uvijek prepoznatljiv kao destinacija pasivnog odmora, pri čemu obalu od gotovo 25 kilometara karakteriziraju nepristupačne stijene te je nedostatak kupališnih površina vrlo izražen problem, uređenje plaža na području Grada Novog Vinodolskog prioritetne su aktivnosti gradskog vodstva i odgovarajućih stručnih službi.




Prema podacima o broju noćenja, proizlazi da je dnevno opterećenje na plažama čak oko 10.000 kupača! Ovaj broj ne uključuje stalno stanovništvo i jednodnevne posjetitelje, kojih u posljednjih nekoliko godina ima sve više.


– Privatne investicije u turizmu promijenile su izgled Novog Vinodolskog i strukturu gostiju te dovele nove sadržaje, a na nama je da ulažemo u javnu infrastrukturu. Do danas je u plažu uloženo 6 milijuna i 232 tisuće kuna.


Svaka od pet dosadašnjih faza imala je svoje posebnosti – postavljena su dva sanitarna čvora, izgrađena je rampa i postavljen lift za osobe s invaliditetom, uređen je streetworkout park za vježbu i rekreaciju, postavljene su pametne klupe. S uređenjem plaže pojavili su se i sasvim novi sadržaji – istaknuo je gradonačelnik Velimir Piškulić.



Ugovor o osiguranju sredstava za šestu fazu uređenja Bribirske obale (službeno: Obala Petra Krešimira IV.) zajedno s novljanskim gradonačelnikom Piškulićem potpisala je Zdenka Šutak, načelnica Sektora za razvoj turističkih destinacija. Prema terminskom planu, raspisivanje postupka javne nabave planira se u listopadu, dok se završetak građevinskih radova očekuje koncem ožujka iduće godine.


Strategija razvoja


Projekt je u skladu sa strateškim dokumentima Republike Hrvatske, uključujući i novu Strategiju razvoja turizma Crikveničko-vinodolske rivijere i Akcijski plan, koju je za Grad Novi Vinodolski, Grad Crikvenicu i Vinodolsku općinu te pripadajuće tri turističke zajednice izradio Institut za turizam iz Zagreba.


Strategija i Akcijski plan ukazuju na potrebu daljnjeg razvoja »proizvoda odmora« u koje se prvenstveno ubrajaju sunce i plaže, i to upravo kroz unapređenje opremanja i uređenja plaža. Strategijom je definirana budućnost turizma i hotelijersko-turističkog razvoja Rivijere sa sloganom o Dinamičnoj rivijeri rekreacije i zdravlja, a kao osnovni ciljevi razvoja turizma do 2029. godine postavljeni su unapređenje kvalitete, produljenje sezone i podizanje opće razine prepoznatljivosti.