Novost u ponudi

Jadran hoteli eko-investicijom do novih gostiju: Omorika uvela električnu “crpku”

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Punionica Hotela Omorika jedina je na području Crikvenice, ali i jedina kopnena punionica između Rijeke i Senja, a namjera iz Jadrana jest da punionicu za električna vozila dobiju svi njegovi hoteli, ovisno o potražnji



CRKVENICA Hotel Omorika iz grupacije Jadran Hotela – koji je prošle godine renoviran te mu je podignuta kategorija s dvije na četiri zvjezdice – dobio je punionicu za električna vozila. Omorika je jedini hotel na području grada Crikvenice koji ima punionicu, ali ujedno je riječ o jedinoj kopnenoj punionici između Rijeke i Senja, kažu nam iz tvrtke Jadran Hoteli.


Dodaju da je ovo tek početak, jer misija ove turistička grupacije – koja na crikveničkoj rivijeri u vlasništvu ima osam hotela, dva autokampa i turističko naselje – jest da punionicu za električna vozila dobiju svi njezini hoteli, ovisno o potražnji. Ovom investicijom hotel Omorika pridružio se vodećim hotelima u Hrvatskoj koji pružaju takvu mogućnost – zagrebačkom Esplanadeu te hotelima Lone, Monte Mulini i Kempinski Hotelu Adriatic. Ovom investicijom žele u svoje smještajne kapacitete privući nove goste.


Europski trend


– Nakon početka usklađivanja pojedinih objekata s normama Eco-labela te ugradnje energetski učinkovitih dizalica topline na Hotelu Katarina za što smo lani dobili gotovo milijun kuna bespovratnih sredstava od Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost, postavljanjem punionice za električna vozila nastavljamo promovirati zelenu politiku poslovanja, navodi predsjednik Uprave Jadrana d.d. Dino Manestar. Također dodaje da su danas trendovi takvi da je sve više vlasnika električnih vozila koji noćenja i obroke planiraju baš tamo gdje mogu puniti i svojeg limenog ljubimca.




– Prema podacima Europske agencije za okoliš, u Europi je 2015. godine prodano ukupno 150 tisuća plug-in hibridnih i baterijskih automobila, od čega 90 posto u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Danskoj. U posljednjih pet godina prodano je pak 142 tisuće baterijskih automobila s trendom rasta svake godine. Samo u Norveškoj je lani od ukupnog broja prodanih automobila bilo više od 20 posto električnih.


Gostima besplatno


Dakle, tržište je veliko, a na nama je da ovu ponudu dodatno proširimo na naše obnovljene hotele, veli nam Manestar.Prema najavama, punjenje automobila za njihove će goste biti besplatno, dok će se za vanjske goste naplaćivati. Inače, sama punionica je hrvatski proizvod, proizvođača Ducati komponenti d.o.o. iz Ludbrega. U skladu s nedavno uspostavljenim standardima Europske unije, Ducatijevi »punjači« su kompatibilni sa svim električnim vozilima, a ovaj može puniti dva vozila istovremeno te može napajati vozila maksimalnom snagom od 22 kW, odnosno tzv. brzim punjenjem. Uz to, postavljene su i druge vrste utičnica za potrebe usklađivanja ovog hotela s bike friendly standardima.