Osma godina

Jači od zime: Maškaroni i mesopustari bez straha od minusa

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

U Matkoviće su stigle grupe iz Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske doline - niske temperature im nisu smetale, jer - što je minus tri stupnja za maškare



CRIKVENICA Već osmu godinu zna se kako se otvaraju maškare u Crikvenici. U Matkovićima, nekad naselju, a danas tek ulici u nabujaloj Crikvenici, domaćini dočekuju grupe iz Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. Maškarone i mesopustare nije smetala niti niska teperatura. Što je minus tri za maškare.


– Uvijek prvi, uvijek prvu subotu poslije Tri kralja. Tradicionalno dočekujemo grupe s ovog područja. Ove godine su nam stigli iz Jadranova, Novog Vinodolskog, Gornjeg kraja, Duge, Selca, Bribira, Dramlja i Grižana, priča kapetan iz Matkovića Loren Lelas.


Mesopusna grupa broji tridesetak članova i slijedi dugu dugu tradiciju maškaranja. Koliko dugo, pitamo tajnika maškarona iz Matkovića Romana Morožina.


Bum-bum kod kuće




– Prva fotografija datira iz 1929., no sigurno je tradicija puno duža. No, zahvaljujući fotografiji maškarona iz Matkovića, može se sa sigurnošću reći da je dokumentirana tradicija duga 84 godine, objašnjava tajnik Morožin navodeći da je tradicija okupljanja na prvu subotu puno duža od osam godina.


– I ranije se okupljalo i dizalo zastavu, ali se nije zvalo grupe. S uvođenjem pozivanja grupa je nekako zanimljivije, dinamičnije, ističe Morožin. Maškaroni iz Matkovića znaju raspored. – Najprije pozdravljamo naše ulice, svaku subotu i nedjelju te zadnja tri četvrtka. Idemo u posjet grupama koje i nama dođu. Najdalje smo stigli do Zagreba i Samobora. Jednom smo bili i u Veneciji, ima tome godina. U Matkovićima se ponose tradicijom, ali i mladim snagama. Najmlađi maškaroni su blizanci Domijan, Ivan i Matej, no na otvaranje maškara nisu mogli doći.– Prehlađeni su i morali su ostati s mamom Dianom kod kuće. Imaju 20 mjeseci, maškaronska odijela, već su stari maškaroni, lani su bili na povorci. Kad čuju bubnjanje, počnu vikati bum-bum. Jako su živi i veseli, jako ih vesele maškare, zasad nismo doživjeli da su se uplašili, priča tata Kristijan.

Osam vikenda


Opravdani izostanak malih Domijana, u prvi plan je gurnuo maškarona Renata Uremovića koji je sa šest godina bio najmlađi sudionik otvaranja maškara u Crikvenici. Još ide u vrtić u grupu Loptice, a u maškaronima je zadužen za bubnjeve.


– Najviše mi se sviđa pozdravljanje i bubnjanje, kaže.Ovogodišnje otvaranje bilo je specifično. Uobičajena procedura je bila da se nakon podizanja zastave i druženja u Matkovićima krene u šator ili gradsku sportsku dvoranu gdje je gradonačelnik predavao ključ i vlast crikveničkim maškarama. Ove godine su maškare duge osam vikenda pa će maškare preuzeti ključeve i zastavu u dvorani tek sljedeće subote.Sljedeći vikend peto godišnje doba počinje u cijelom kraju.