Pjesnička nadahnuća

JADRANSKI KNJIŽEVNI SUSRETI: Stihovima učiniti svijet boljim mjestom za život

Franjo Deranja

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade Jadranskih književnih susreta »Crikveničko sunce« je književnik i kantautor Daniel Načinović



CRIKVENICA Crikvenica je dva dana živjela zajedno s hrvatskim književnicima i pjesnicima, koji su je učinili još privlačnijim mjestom za život. U ovom svijetu danas to je itekako značajno. Prvi su dan svoje stihove i pjesnička nadahnuća pokazali mladi i najmlađi, crikvenički učenici dviju osnovnih škola – Vladimira Nazora i Zvonka Cara – i Srednje škole dr. Antuna Barca. Najdarovitijima dodijeljeni su »Miće sunce« i »Malo sunce«.


Crikveničani su prvog dana ovogodišnjih Jadranskih književnih susreta u atriju Hotela Kaštel ugostili i kazalište »Moruzgva« i glumicu Eciju Ojdanić, koja je izvela monodramu »Bobočka – ili drugih sto stranica Filipa Latinovića« na prilagođene fragmente iz romana Miroslava Krleže.


Središnji događaj tradicionalnog susreta pjesnika, koji je svojedobno osmislila hrvatska poetesa, književnica, esejistica i književna prevoditeljica Ljerka Car Matutinović, bio je ovaj put nastup osmero hrvatskih književnika, i to u crikveničkoj Gradskoj vijećnici. Bili su to – uz Ljerku Car Matutinović – Zlatko Krilić, Nada Zidar Bogadi, Božica Pažur, Željko Knežević, Davor Grgurić, Marijan Pungartnik, te ovogodišnji dobitnik književne nagrade Jadranskih književnih susreta »Crikveničko sunce«, književnik i kantautor Daniel Načinović.




Pjesnici su govorili svoje stihove a dobitnik ovogodišnje nagrade Jadranskih književnih susreta, Daniel Načinović, priredio i svoj povijesno-lirski potpuri.


Sudionike su, uz prof. Irenu Krmpotić, predstavile i prof. Marija Gračaković te Tea Vidučić, diplomirana knjižničarka.Na jednom mjestu ugostiti odjednom takvu i toliku skupinu autora, pjesnika i pravih majstora književne riječi, posebice poetskog izričaja, najznačajniji je događaj što ga u godinu dana, uz više ostalih prigoda, upriliči Gradska knjižnica kojoj je ravnateljica pa stoga i domaćin ovih susreta prof. Irena Krmpotić.

Potporu projektu Gradske knjižnice Crikvenica, 16. Jadranskim književnim susretima, dali su Grad Crikvenica, Društvo hrvatskih književnika i Primorsko-goranska županija.


Susrete su popratili i sudionike pozdravili i dogradonačelnica Grada Crikvenice Ivona Matošić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasminka Citković.