Terme Selce

Iz škole na posao: Fizioterapeuti spremni za tržište rada

P. N.



SELCE Medicinska škola u Rijeci i Poliklinika Terme Selce pokrenuli su pilot-projekt »Sudjelovanje u promjeni«, koji za cilj ima unaprjeđenje edukacije kroz povećanje opsega vještina i kompetencija tijekom obrazovanja. Pilot-projekt ujedno je i podrška kod zapošljavanja i samozapošljavanja učenika medicinskih škola, posebice fizioterapeuta, u skladu s novim trendovima u zdravstvenom turizmu.


Prva u nizu aktivnosti planiranih u sklopu pilot-projekta »Sudjelovanje u promjeni«, bila je radionica pod naslovom »Uloga fizioterapeutskih tehničara u zdravstvenom turizmu«, održana u Medicinskoj školi Rijeka. Tim su povodom ravnatelj Medicinske škole u Rijeci Alen Vukelić dr. med. i prim. Vlasta Brozičević dr. med. spec. u ime Poliklinike Terme Selce, svečano potpisali ugovor o suradnji, kojim je i službeno pokrenut pilot-projekt. Dvije ustanove surađuju već 18 godina, u smislu edukacije i praktične nastave, a tijekom godina, učenici su se i zapošljavali u Termama Selce.


Iskustvo s pokrićem


– Terme Selce, s iskustvom od 27 godina u zdravstvenom turizmu, njeguju stav da mlade treba uputiti u trendove i visoke tehnologije u odabranoj struci te da su najbitniji prijenos znanja, iskustva i vještina, kao i implementacija u praksi. Već 18 godina traje naša suradnja, kroz koju se pokazuje da fizioterapeuti u zdravstvenom turizmu moraju imati posebna znanja i vještine, posebice kada se radi o stranim pacijentima i klijentima.




Cilj naše suradnje je što bolje osposobiti fizioterapeute kako bi iz škole mogli što spremniji doći na tržište rada. Također, koristiti ta znanja pri samozapošljavanju čime indirektno doprinosimo smanjenju odlazaka u druge zemlje. Istodobno se podiže kvaliteta rada i usluge prema kojoj se procjenjuje destinacija zdravstvenog turizma, u ovom slučaju Primorsko-goranska županija, poručila je Brozičević.


Pilot-projekt


U Medicinskoj školi ne kriju zadovoljstvo projektom.


– Radni naziv pilot-projekta »Sudjelovanje u promjeni« daje uvid da se radi o odgovornom pristupu struci te me raduje činjenica da upravo institucija Poliklinika Terme Selce, koju izuzetno cijenim, želi pomoći Medicinskoj školi u Rijeci u unapređenju kurikuluma. Medicinska škola djeluje u novim prostorima i na temelju toga postaje i otvorenija za sve vidove suradnje sa svojim partnerima u zdravstvu.


Strogo smo orijentirani prema tržištu rada i njegovim potrebama na području naše države, ali i cijele EU.Zdravstveni turizam, zdravlje, mladi i zapošljavanje su uistinu teme i područja o kojima se treba voditi računa na dobrobit svih nas. Škola ne postoji zbog sebe niti zbog svojih djelatnika nego je tu zbog učenika odnosno njihovih roditelja i šire zajednice. Mogli bismo jednostavno reći da su oni i korisnici naših usluga.

Zato smo dužni permanentno unapređivati nastavne metode, prilagođavati nova znanja učenicima, primjenjivati znanja koje će im biti potrebna u zanimanju. Smatram da ćemo na ovaj način s našim partnerima ostvariti navedeno i biti uspješni kao što smo bili i do sada, istaknuo je ravnatelj Vukelić.