Nedostupne terase

Invalidi traže bolji pristup novom selačkom trgu

Anto Ravlić

Udruga invalida protestira zbog barijera na novom trgu koji bi trebao biti završen do Uskrsa / Foto Anto RAVLIĆ

Udruga invalida protestira zbog barijera na novom trgu koji bi trebao biti završen do Uskrsa / Foto Anto RAVLIĆ

Predsjednik Udruge Senad Serdarević protestira zbog barijera na ugostiteljskim terasama i traži rampe s obalne šetnice. U Gradu ističu da se u projektu izašlo u susret invalidima



SELCE – Predsjednik Udruge invalida Grada Crikvenice Senad Serdarević nezadovoljan je projektom selačkog trga jer po njegovu mišljenju nije prilagođen invalidima. Serdarević upozorava da invalidi i djeca u kolicima ne mogu prići ugostiteljskim terasama sa šetnice uz obalu, već moraju raditi krug po trgu kako bi sa stražnje strane mogli ući na ugostiteljske terase. Predsjednik crikveničke udruge invalida pita gdje su nestale rampe ugrađene u projektu trga koji će se izgraditi za mjesec dana. Planira se do Uskrsa koji stiže 16. travnja.


– Morate ići naokolo do pekare pa se tek onda možete priključiti na terasu. Prave se barijere u 21. stoljeću, to je trg za idućih 50 godina. Struka odlučuje o svemu? Pa neka sjednu u kolica i dođu do terase. Zar invalid nema pravo popiti kavu? Pa nek’ zovu struku, a ja ću dovesti mame i djecu s invalidima pa neka struka pokaže kako do terase. Apelirali smo na ugostitelje da nas podrže, uputili smo i e-mail gradonačelniku. Zvao sam i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize. Danas je koordinacija, možda i dođem.


Stolovi na rampama


Ista je stvar na trgu u Crikvenici. Dvije rampe, kod Intera i kod Mlinara, to je sve kako možeš ući na trg. Stolove i stolice ugostitelji su stavili na rampe. Invalidi nisu bitni, bitno da može stati više stolova na terasu – ljutit je Serdarević koji vjeruje da će se ipak izaći u susret invalidima Crikvenice, ali i brojnim turistima suočenim s ograničenjima pri kretanju.




Zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić ističe da mu je drago da invalidi vode brigu da Crikvenica bude pristupačna invalidima. Ne slaže se s mišljenjem Serdarevića i dodaje da je struka odlučila maknuti rampe.


– Trg ima sedam tisuća kvadrata, a proziva nas se zbog dijela ugostiteljskih terasa od 300 kvadratnih metara, što nije ni pet posto površine trga. Prilaz invalidima na terase je uz parkirališna mjesta za invalide. Rampe s južne strane terasa trebale su biti duge četiri metra, a to ne bi imalo smisla.


Moguće zapinjanje


Imamo primjer na Trgu Stjepana Radića gdje su takve rampe zakrčene stolovima, a jasno je da bi se na duge rampe koje su iste boje kao i parter zapinjalo. Do mjesta koja su za Udrugu invalida sporna može se doći bez problema kroz zadnje tri terase, objašnjava zamjenik crikveničkog gradonačelnika zadužen za komunalni sustav.


Mutavgjić ističe da Crikvenica ima afiniteta za probleme svih skupina društva.


– Crikvenica iskazuje veliku skrb za invalide. U školi u Jadranovu ugrađen je lift, u Staroj školi ćemo ga također ugraditi. Isto tako, lift će se postaviti i u novoj zgradi Vodovoda Žrnovnica, Murvice i Centra za socijalnu skrb u Kotorskoj ulici. Zaista je kod svake investicije akcent na invalidima, ističe zamjenik gradonačelnika Crikvenice Mutavgjić.


Trg u Selcu druga je najveća investicija u povijesti Grada Crikvenice. Njegova gradnja trajat će godinu dana, a vrijednost investicije je 27 milijuna kuna.