Derutno zdanje traži vlasnika

Hotel Miramare u Crikvenici prodaje se na javnoj dražbi za 44 milijuna kuna

Anto Ravlić

Na prvoj dražbi neće se moći prodati po cijeni manjoj od 29 milijuna kuna, odnosno za manje od dvije trećine početne cijene. S obzirom na to da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, Grad Crikvenica je imao pravo prvokupa hotela, no na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grad se glasovima vijećnika odrekao takve mogućnosti



CRIKVENICA  Sljedeći tjedan pokušat će se prodati hotel Miramare u Crikvenici. Derutno zdanje, nekada ponos crikveničkog turizma, zaštićeno kulturno dobro, prodavat će se na javnoj dražbi na Općinskom sudu u Crikvenici. Hotel izgrađen još 1905. godine nekad je nudio 70 luksuznih soba, godinama je pružao ružnu sliku, a sljedeći tjedan ponudit će se nada da će netko kupiti hotel s poviješću dugom 109 godina. Uz povijest, najveći plus hotela je izuzetno atraktivna lokacija.


   Prije desetak godina počela je obnova Miramara i gradnja modernog aneksa u koji su se trebali smjestiti wellness, fitness i dvorana za održavanje seminara. Sve je stalo 2007. godine. Firma Hotel Miramare Crikvenica u vlasništvu Austrijanaca hrvatskih korijena otišla je u stečaj krajem 2011. godine. Najveći vjerovnik je Ministarstvo financija koje potražuje 12,5 milijuna kuna. Drugi na listi je Grad Crikvenica s potraživanjima od 3,5 milijuna kuna.


   Hotel će se u srijedu pokušati prodati za 44 milijuna kuna. Na prvoj dražbi neće se moći prodati po cijeni manjoj od 29 milijuna kuna, odnosno za manje od dvije trećine početne cijene. S obzirom na to da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, Grad Crikvenica je imao pravo prvokupa hotela, no na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grad se glasovima vijećnika odrekao takve mogućnosti, što je bilo i očekivano. Uz stari hotel, prodaje se i gradilište na kojem je trebao niknuti moderni dio hotela.

   U Crikvenici su izuzetno zainteresirani da se pojavi kupac, iz dva razloga. U gradu bi imali još jedan hotel, vjerojatno s pet zvjezdica, a nestalo bi i ruglo za koje se turisti znaju raspitivati je li stradao u Domovinskom ratu. Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina izrazio je želju na otvaranju hotela Kvarner Palace da novi vlasnik, Holleis grupacija, kupi i Miramare i tako postane hotelska kuća koja bi imala dva hotela istog imena. U Crikvenici i Opatiji. Naravno, niti gradonačelnik, niti Grad ne mogu prodavati hotel, no jasno je da žele ozbiljnog investitora koji bi obnovom hotela pridonio izgledu Crikvenice.