Outdoor sadržaji

Hostel u Selcu obogatio ponudu: Postavljena nova umjetna stijena za penjanje

Nataša Car

U skladu s krilaticom »Tko ne ide u korak s vremenom, ode s vremenom« u hostelu su odlučili podignuti umjetnu stijenu kako bi najmlađima mogli ponuditi zabavnu, ali zdravu aktivnost, a osim sportskog, omogućit će se i provedba terapijskog penjanja



SELCE Nova umjetna stijena za penjanje u hostelu Karlovac ovih je dana i službeno otvorena. Učenici OŠ Zvonka Cara – Područne škole Selce imali su čast prerezati vrpcu, nakon čega su napravili svoje prve penjačke korake.


Penjanje je prirodni oblik kretanja koje nam je genetski uvjetovano kao potreba koju današnjim načinom života uglavnom ne zadovoljavamo. No, sportsko penjanje na globalnoj razini postaje sve popularnije, a u hostelu Karlovac se drže njemačke krilatice »Tko ne ide u korak s vremenom, ode s vremenom«. Stoga su odlučili podignuti umjetnu stijenu za penjanje kako bi oni najmlađi mogli uživati u zabavnoj aktivnosti koja ujedno ima i dobar učinak na razvitak svih motoričkih sposobnosti djece te još niz prednosti. Osim sportskog penjanja, ovim projektom omogućit će se i provedba terapijskog penjanja.


Na otvorenju su se gostima obratili direktor hostela Dario Smojver, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i predstavnik Udruge Osmica Damir Basara, da bi odmah potom učenici prerezali vrpcu i isprobali novu stijenu.




Ovo je drugi dio Škole u prirodi koji su u hostelu razvili u suradnji s Društvom za planinarenje, israživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti Osmica iz Karlovca. Prvi projekt bila je Poučna staza, a sada će školarcima nuditi i Malu školu penjanja. Cilj škole u prirodi je omogućavanje djeci da dio nastave provedu izvan učionica i da se vrate prirodi. Smojver je istaknuo kako su prije roditelji muku mučili s tim kako dijete »odvući« natrag u kuću, a današnji roditelji imaju obrnut problem. Upravo zato u hostelu se trude obogatiti ponudu outdoor aktivnostima koje su u trendu, poput sportskog penjanja.


Stijena će biti na raspolaganju svim gostima hostela, a planirana je i nadogradnja kako bi izazov ostao na primjerenoj razini za uhodane klince, ali i stariju djecu. Druga faza bi trebala biti realizirana do ljeta ili do kraja sljedeće godine, ovisno o financijskim mogućnostima.