Važne odluke

Gradsko vijeće Novog Vinodolskog: Planovi otvaraju prostor za gradnju novih hotela

Anto Ravlić

Poslovna zona Zapad bit će manja, ali su Novljani zadovoljni jer se autocesta projektira / arhiva NL

Poslovna zona Zapad bit će manja, ali su Novljani zadovoljni jer se autocesta projektira / arhiva NL

Na dnevnom redu su bile preinake planova za Poslovnu zonu Zapad, Porto Teplo, samo naselje Novi i atraktivna lokacija Zagori. Poslovna zona će se smanjiti za hektar i pol, jer je mali dio zone u koridoru autoceste za Žutu Lokvu. U uvali Porto Teplo mogu se podići dva manja hotela



Rutinska sjednica Gradskog vijeća Novog Vinodolskog. No, i rutinsko dizanje ruku nosi bitne preinake urbanističkih i prostornih planova bitnih za razvoj Novog Vinodolskog. Vijećnici su glasovali za izmjene i dopune te donošenja planova uređenja Poslovne zone Zapad i Porto Teplo te plana uređenja naselja Novi Vinodolski.


Autocesta


Urbanistički plan poslovne zone morao se mijenjati jer je u mali dio zone ušao koridor autoceste za Žutu Lokvu. Zona se smanjila za oko hektar i pol, što je neznatno smanjenje u odnosu na ukupnih 19 hektara. Bez obzira na smanjenje zone, Novljani su ipak zadovoljni jer se autocesta projektira. »Stradala« je zelena površina koja je prenamjenjena u poslovnu namjenu. Trebalo je prilagoditi infrastrukturu novim okolnostima pa su izmjene i dopune urbanističkog plana bile neophodne.


Pred vijećnicima se našao urbanistički plan Porto Teplo odnosno dijela uvale između Povila i uvale Žrnovnice. Županijski plan je definirao zonu obuhvata kao prostor namijenjen turizmu. Radi se o površini od 3,4 hektara, što je mala površina za turističke namjene. I još je pola površine na moru. Uz postojeći objekt, mogu se graditi još dva manja hotela. Ukupno bi tri hotela imala 200 kreveta.




Izmjene i dopune urbanističkog plana naselja Novi Vinodolski donosi prenamjenu prostora bivše garaže šumarije u novljanskoj luci. Na toj lokaciji planirala se garaža na dvije etaže te poslovni prostori na trećoj etaži. Nova koncepcija predviđa uređenje trga ili otvorenog parkirališta. Vlasništvo je državno i država ga može ustupiti tek ako je namjena javna. Izmjenama se želi otvoriti prostor za kamp odmorište, sve traženije od turista. Kamp odmorište ne mora biti na građevinskom području. Treća izmjena odnosi se na zaštitu stijena na plažama. Na području od vile Katice do plaže stijene bi ostale zaštićene, a na lokaciji Pod Sveti Mikulj dio stijena pretvorio bi se u plaže.



Aktualni sat pretvorio se u aktualnu minutu. Jedino pitanje imao je vijećnik Mihael Jovanović. Namjeravao ga je uputiti direktoru TZ Grada Novog Vinodolskog Vladimiru Butkoviću, no kako se direktor ispričao za nedolazak, izostalo je i jedno jedino pitanje.



Zagori


Četvrti bitan razlog za izmjene i dopune plana je omogućavanje gradnje kuća s ravnim krovovima, što dosad nije bilo dopušteno. I peta bitna izmjena su bazeni. U Novom se bazen nije mogao graditi bliže od četiri metra od međe. Po Novom bi bazen mogao bliže međi.


Grad Novi Vinodolski kani prodati zemljište namijenjeno turizmu na lokaciji Zagori. Na tom području veličine 15 hektara, gdje je Grad vlasnik velikog dijela terena, može se dignuti hotel s više od tisuću kreveta. Prethodno je potrebno izraditi urbanistički plan obzirom da se radi o izdvojenom građevinskom području izvan naselja. Zemljište je procijenjeno na 25 milijuna kuna, a četvorni metar bi se po procjenama vještaka mogao prodavati po cijeni od 83 do 91 eura.