Aglomeracija

Goleme investicije u Crikvenici i Novom: “Kuha” se kapitalni projekt vrijedan 347 milijuna kuna

Anto Ravlić

Izgradit će se 80 kilometara kanalizacije, 16 kilometara vodovoda, 23 crpne stanice i dva pročistača koji će moći pokriti potrebe 43.000 potrošača, odnosno žitelja i turista



NOVI VINODOLSKI Na sve strane investicije u vodovod i kanalizaciju na području Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodolske općine. Nikad se nije ulagalo kao ovih godina u infrastrukturu bez koje su svakodnevica i razvoj nezamislivi. Radi se na terenu, ali i u kancelarijama. U tijeku je niz projekata, a najveći tek slijedi. Aglomeracija Novi-Crikvenica-Selce, projekt u pripremi, vrijedan je 347 milijuna kuna. Komunalno trgovačko društvo Vodovod Žrnovnica nositelj je svih projekata, s obzirom da pokriva sve tri jedinice lokalne samouprave.



Jedan od ključnih projekata je vodifikacija Breza. U sklopu projekta, raritet za novljanski kraj će biti vodosprema na visini od 980 metara. Samo je izrada projektne dokumentacije stajala 720 tisuća kuna, a s 80 posto su sufinancirale Hrvatske vode. Dolazak vodovoda do Breza ključ je cjelovite vodoopskrbe novljanskog zaleđa, ali i zaleđa Vinodolske općine. Kad bi voda došla do Breza, jeftino bi se uz pomoć gravitacije mogla dovesti do Bribirske šume odnosno Lukova, Maševa, Crnog kala i Ravnog.


Projekt Breze čeka prvi sljedeći poziv na natječaje za sredstva EU za ruralni razvoj. Procjena vrijednosti investicija je 25 milijuna kuna, a gradio bi se cjevovod dug 12 kilometara, dvije crpne stanice i vodosprema. U novljanskom zaleđu je u srednjoročnom planu vodifikacija Donjih Krmpota, do naselja Bile. Ukoliko bi prošla autocesta do Žute Lokve, projekt bi se izveo puno brže i jeftinije.





Papiri do Nove godine


U tijeku su četiri veća projekta. Jedan je izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda u naseljima Mikulja i Pod Sveti Mikulj u Novom Vinodolskom vrijedna 5,8 milijuna kuna. U završnoj fazi je isti takav projekt u naselju Prisika, u što se ulaže 2,2 milijuna kuna. Partneri u projektu su CEB odnosno Razvojna banka vijeća Europe i EIB odnosno Europska investicijska banka. U tijeku je i vodifikacija naselja Manestri-Klanfari u Dramlju vrijedna 8,4 milijuna kuna.


Četvrti projekt koji se zahuktao odvija se u kancelarijama, no radi se o najobimnijem projektu vrijednom 347 milijuna kuna, Aglomeraciji Novi Vinodolski-Crikvenica-Selce. Samo projektiranje stoji 12,3 milijuna kuna. Rok za izradu studijske i projektne dokumentacije je 31. prosinca.


Slijedi prijava projekta k sredstvima Europske unije. O obimu projekta govore podaci da će se izgraditi 80 kilometara kanalizacije, 16 kilometara vodovoda, da će se izgraditi ili rekonstruirati 23 crpne stanice i dva pročistača. Jedan će imati kapacitet koji može pokriti potrebe čak 31.500 stanovnika, a drugi 12 tisuća. Crikvenički će se graditi uz Dubračinu kod HEP-a, a novljanski iznad Pavlomira.



Vodovod Žrnovnica kani višak vode na izvoru u Žrnovnici iskoristiti za proizvodnju električne energije. Istraživanja su obavljena, slijedi zatvaranje financijske konstrukcije i rješavanje dozvola za gradnju male hidroelektrane što bi značilo racionalizaciju troškova poslovanja po pitanju potrošnje električne energije u sustavu Vodovoda Žrnovnica.



Zagon i Klenovica


U sklopu projekta predviđena je i gradnja sušare na području Novog u sklopu pročistača u kojoj će se dehidrirati mulj i svesti na 25 posto suhe tvari. Europskim novcem financirat će se 70 posto investicije, po deset posto osigurat će Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i lokalni partneri. Nositelj projekta je Vodovod Žrnovnica, a partneri crikvenička Murvica te gradovi Novi Vinodolski i Crikvenica, objašnjava direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović.


Priprema se još niz projekata. Prije nekoliko dana prijavljen je prema europskim fondovima projekt vodifikacije Gornjeg Zagona. Europski euri mogli bi pokriti svih sto posto vrijednosti projekta vrijednog šest milijuna kuna. U planu je i vodifikacija naselja Crno gdje bi se postavile cijevi duge 1,8 kilometara, dodaje direktor investicija i razvoja Vodovoda Žrnovnica Mladen Peričić. Projektira se kanalizacija za Klenovicu i Smokvicu koja podrazumijeva postavljanje devet kilometara cijevi, rekonstrukciju postojeće infrastrukture i pročistača te podvodnog ispusta te izgradnju četiri crpne stanice.


Tribalj i Drivenik


Pripremaju se i investicije u Vinodolskoj općini. Za aglomeraciju Tribalj, koja obuhvaća i Drivenik, izrađena je analiza potreba te se priprema izrada projekta koji bi se nastavio na deset kilometara izgrađene mreže. U planu je gradnja pročistača. Da postoji, na njega bi bilo već spojeno oko 500 objekata u Vinodolskoj općini. Vodovod Žrnovnica i Vinodolska općina ishodovali su građevinsku dozvolu za rekonstrukciju cjevovoda Grižane-Dolinci te za gradnju kanalizacije u centru Grižana i Dolincima. Oba projekta vrijedna su 4,5 milijuna kuna.


– Sve radimo u suradnji s Hrvatskim vodama koje nas kontinuirano stručno i financijski prate. Možemo reći da smo jako zadovoljni angažmanom i razumijevanjem Hrvatskih voda koje su prepoznale da radimo na podizanju komunalnog standarda našeg kraja, a što je preduvjet za razvoj osnovne grane gospodarstva, a to je turizam, ističe direktor Uremović.


Jači »vodovod«


Izrađuje se i predstudijska dokumentacija za proširenje kapaciteta vodovoda prema Crikvenici i Vinodolskoj općini. Postojeće cijevi su premalog kapaciteta za ljetna opterećenja te se u sezoni za Jadranovo mora kupovati skuplja riječka voda. Transportni cjevovod većeg promjera položio bi se u dužini od 17 kilometara. Projekt je vrlo bitan i za Vinodolsku općinu jer pokriva potrebe 70 posto općine.